BiH
0

1,5 miliona eura za PBS BiH

Klix.ba
Delegacija Europske komisije u BiH odobrila je milion i pol eura namijenjenih Javnom RTV servisu za nabavku odašiljačke opreme.

Kako prenosi PBS, bh. vlasti su prethodno postigle sporazum o osnovnim principima za javni RTV sustav, a upravni odbori javnih emitera prihvatili su plan BBC-a kao polaznu tačku za izradu akcijskog planu za restrukturiranje. Postavljeni su i novi rokovi od kojih će zavisiti 3 milijuna eura pomoći Europske komisije u sljedećoj godini. Do 15. prosinca potrebno je donijeti nacrt zakona o Javnom RTV sustavu, a do 01. siječnja osigurati provođenje akcijskog plana za restrukturiranje.

"Ured visokog predstavnika će nastaviti angažman u procesu reforme Javnog radio-televizijskog sistema BiH", izjavio je danas visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown. "OHR je zadovoljan Sporazumom o osnovnim principima za PBS, koji sačinjavaju tri emitera i zajednička infrastruktura, koji su prošle sedmice potpisala tri premijera", kazao je on novinarima u Sarajevu.

"OHR je zadovoljan i opredjeljenjem Izvršne komisije Upravnog odbora PBS da nastavi rad na finalnoj verziji Plana realizacije za restruktuiranje PBS i Plana kadrova, na osnovu BBC plana", dodao je Ashdown. Sporazum trojice premijera je dovoljan za nastavak programa pomoći Evropske komisije (EC) PBS-u od 1,5 miliona eura, kazao je šef Delegacije EC u BiH Michael Humphreys. "Zakon o PBS-u, koji će izraditi resorna grupa, trebao bi biti dostavljen Vijeću ministara BiH do 15. decembra, nakon čega će EC procijeniti da li on ispunjava evropske standarde", dodao je on. Humphreys je najavio da će dodatnih tri miliona eura biti na raspolaganju PBS naredne godine.

Premijeri su se obavezali da će podržati uspostavu tri odvojena emitera koji se međusobno nadopunjavaju, zakona na državnom nivou koji će definirati PBS i odnos između tri emitera, te jedinstvenog sitema pretplate na području oba bh. entiteta.

"Zakon o PBS-u", kazao je Ashdown, "trebao bi omogućiti uspostavljanje jedne strukture na državnom i entitetskim nivoima, koja će efikasno funkcionirati i biti ekonomski održiva". Dogovoreno je i da RTV vijeća imenuje i raspušta parlament, nakon konsultacija s Regulatornom agencijom za komunikacije. Provedba usaglašene finalne verzije Plana realizacije za restruktuiranje i Plana kadrova trebala bi početi najkasnije 01. januara 2004. godine i biti okončana u roku od 12 mjeseci.