Talijanska regija Piemonte
0

1,5 miliona eura za objekt radioterapije u KB "Zenica"

FENA
Italijanska regija Piemonte putem svoje fondacije "Sao Paolo“ osigurat će 1,5 miliona eura za izgradnju objekta radioterapije u sklopu Kantonalne bolnice "Zenica“.

Nastavak saradnje regije Piemonte i ZDK-a dogovoren je tokom posjete delegacije Vlade ZDK-a, Kantonalne bolnice "Zenica“ i kancelarije Antene Piemonte u Zenici, ovoj italijanskoj regiji. Uvođenjem radioterapije u liječenje oboljelih od malignih oboljenja, povećat će se nivo zdravstvenih usluga koje pruža Kantonalna bolnica "Zenica“. Opremu za radioterapiju u zeničkoj bolnici kupit će regija Piemonte koja je finansirala izgradnju Onkološkog odjela u KB "Zenica“.

Prema informaciji iz ZDK-a, tokom posjete Italiji, dogovoreno je da Kantonalna bolnica "Zenica“ osigura specijaliste - radiologe, koji će dio obuke proći u bolnici Molineti, u Torinu.

Kako su italijanski partneri već osigurali sredstva, dogovoreno je da realizacija projekta izgradnje zgrade za liječenje radioterapijom u sklopu zeničke bolnice krene početkom 2009. godine.

Osim ovog projekta, predstavnici regije Piemonte i ZDK-a dogovorili su nastavak realizacije projekta skrininga grlića maternice kod žena.Tako će od 1. januara 2009. godine, u svim domovima zdravlja ZDK-a početi besplatni pregledi grlića maternice.