Kontrola naoružanja
1

Biden o povlačenju Rusije iz sporazuma START: Velika greška, ali uvjeren sam da ćemo to riješiti

V. K.
Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Američki predsjednik Joe Biden tokom boravka u Varšavi govorio je za ABC News o tome da je Rusija najavila suspenziju učešća u sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja START.

Tokom govora u ruskom parlamentu, Putin je rekao kako će Ruska Federacija "zalediti" svoje učešće u sporazumu START. Predsjednik Rusije je naglasio kako je potpuno neprihvatljivo da Zapad u ovim trenucima vrši bilo kakvu kontrolu ruskog naoružanja.

"Početkom februara ove godine NATO je poslao zahtjev Rusiji uključujući dozvolu inspekciji nuklearnih snaga da uđe u naše nuklearne baze. Ovo je teatar apsurda. Znamo da je Zapad pokušao napasti naše vojne baze. Sada žele da gledaju naše oružje. Rezultati pregleda nam nikada nisu dostavljeni. SAD i NATO javno govore da im je cilj napasti Rusiju. Misle da ćemo ih tako jednostavno pustiti? NATO ubraja ne samo SAD kao nuklearnu silu. Tamo je i Francuska, Njemačka koje se razvijaju i koji su protiv nas. Ne možemo to ignorisati", rekao je Putin.

Američki predsjednik u razgovoru sa novinarom ABC Newsa komentirao je Putinov stav te ga je ocijenio kao velikom greškom.

"To je velika greška i neodgovoran potez, ali siguran sam da ćemo to riješiti. Međutim, ne vidim da ovo znači da će Putin i Rusija koristiti nuklearno oružje u bilo kojem trenutku. Ne postoje dokazi za to", rekao je američki predsjednik.

Nešto ranije, odluku Rusije da "zaledi" učešće u START sporazumu komentirao je i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Žalim zbog odluke Rusije da suspenduje svoje učešće u novom START ugovoru. Odluka o sporazumu START uništila je cjelokupnu arhitekturu kontrole naoružanja. Snažno pozivam Rusiju da preispita svoju odluku i poštuje postojeće sporazume", naglasio je Stoltenberg.