{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bajramski prijem u Mostaru: Vrijeme je život i valja ga ispuniti pravim vrijednostima

Piše: R. D./Klix.ba
15.6.2018. u 21:03
45
18
Bajramski prijem u Mostaru: Vrijeme je život i valja ga ispuniti pravim vrijednostima
45
Vrijeme mubarek dana i vjerskih svečanosti, dragocjene su prilike za međuljudsku pažnju, pomirenje i saradnju, jedna je od poruka tradicionalnog Bajramskog prijema mostarskog muftije Salema ef. Dedovića.
Prijemu na terasi Studentskog hotela su prisustvovale brojne ličnosti iz javnog, političkog i ekonomskog života Mostara i Hercegovine, ali i predstavnici svih vjerskih zajednica koje djeluju na ovim prostorima.

Muftija Dedović u svom pozdravnom obraćanju kazao je kako Bajram dolazi kao vrhunac mjeseca ramazana, mjeseca pobožnosti, dobročinstva, predanosti i plemenitosti.

"Ramazan nas je učio da u zajednici nađemo svoje mjesto i ulogu, podsjetio nas je na važnost i dragocijenost vremena, motivirao nas da ga koristimo što efikasnije i svrsishodnije. Poučio nas je da ne tratimo vrijeme uzalud, da je vrijeme život i da ga valja ispuniti pravim vrijednostima", kazao je muftija.

Dedović je kazao i kako smo dužni Bogu uzvraćati na blagodatima, a da je najbolja prilika za to da kao njegovi robovi promičemo vrijednosti poštovanja, priznanja, respekta, solidarnosti i čovječnosti.

"To su putevi pridobijanja Božje milosti i oprosta, tim putevima valja nam ozbiljno i iskreno hoditi nadajući se spasu i uspjehu kod Boga", zaključio je Salem ef. Dedović.

Iguman manastira Žitomislići, Danilo Pavlović, pozdravio je prisutne i kazao kako nas praznici podsjećaju samo na Boga, onog u kojeg svi jednako vjerujemo.

"Bog nas sve zajedno obraduje, a vi koji ste postili ramazan kod nas izazivate divljenje jer je to zaista jedan veliki napor koji čovjek čini. To nije potrebno Bogu, već nama da pokažemo da smo njegovi", poručio je iguman Pavlović.

Fra Iko Skoko iz Franjevačkog samostana svetog Petra i Pavla, u svom obraćanju je kazao da je smisao Bajrama da se postane bolji vjernik i bolji čovjek.

"Bilo bi loše kad bi neko rekao da je fra Iko dobar fratar, a loš čovjek. Bit Bajrama i svih naših svetkovina je da postanemo bolji ljudi, da nam daju jednu novu dozu ljudskosti za život koji svaki dan živimo", poručio je fra Iko.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: