vijesti
502

Angelina Jolie i William Hague stigli u Sarajevo!

Piše: A. Dž.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Holivudska glumica i veliki prijatelj naše zemlje, Angelina Jolie, u poslijepodnevnim satima četvrtka je stigla u još jednu posjetu Sarajevu.

Jolie je u pratnji ministra vanjskih poslova Velike Britanije, Williama Haguea, sletjela na Sarajevski aerodrom oko 17:00 sati. Glumica je bila dobro raspoložena i s osmijehom je pozirala brojnim bh. novinarima koji su je dočekali na Aerodromu.

Prema našim informacijama, Jolie bi sutra trebala prisustvovati konferenciji o temi "Prevencija seksualnog nasilja u sukobima - osnaživanje uloge sigurnosnih snaga u operacijama podrške mira", a održat će i sastanak u Predsjedništvu BiH sa početkom u 06:45 sati. Također, Angelina bi trebala posjetiti i Srebrenicu i susresti se s predstavnicama udruženja žrtava genocida u Srebrenici.

Komentarišući svoju posjetu Bosni i Hercegovini, Jolie je izjavila da se u toj zemlji nalazi kako bi se sastala sa žrtvama seksualnog nasilja tokom rata u Bosni i Hercegovini.

"Ovdje smo da bismo se sreli sa žrtvama rata u Bosni, ženama i muškarcima koji su preživjeli silovanje i nose strašne traume. Korištenje silovanja kao ratnog oružja jedna je od najvećih nepravdi našeg vremena", kazala je Jolie, a javila je Agencija Anadolija.

Ona smatra da je svijet "isuviše dugo tolerisao takve zločine".

"Preživjeli su ostavljeni da se iz sjene bore za pravdu. Cilj nam je prenijeti glasove preživjelih te pozvati svijet da stane uz njih u borbi protiv nepravde", istakla je glumica.

Jolie je dokazani prijatelj BiH i počasni građanin Sarajeva. Više puta je bila gošća naše zemlje gdje je stekla brojne prijatelje, a s ekipom bh. glumaca snimila je svoj rediteljski prvijenac "U zemlji krvi i meda" koji govori o ljubavi Bošnjakinje i Srbina tokom rata u BiH.

Angelina je u pratnji svog životnog partnera, također poznatog glumca Brada Pitta, prije dvije godine premijerno predstavila film i u Sarajevu, a više puta je bila gošća Sarajevo Film Festivala.

Osim profesionalnog angažmana, Angelina je u našoj zemlji angažirana i na humanitarnom području, a poseban fokus svog rada stavila je na žene zlostavljane u ratu, što je i tema njenog filma.

Angelina je u novembru dobila i počasnog Oscara za izvanredan trud i humanitarni rad s izbjeglicama.

"Kada sam susrela one koji su preživjeli rat i silovanja, znala sam koliko sam ja sretna. Shvatila sam koliko sam bila zaštićena u životu. Bila sam odlučna da se to više ne ponovi, svi mi u ovoj prostoriji smo sretni. Ne mogu shvatiti kako ja imam ovaj život, a žena koja na drugom kraju svijeta sa istom radnom etikom, strastima i možda boljim talentom za glumu je zarobljena u izbjegličkom kampu. Ona nema glas. Brine je šta će njena djeca jesti, kako će ih zaštititi i hoće li se ikad vratiti kući. Ne znam zašto je ovo moj život, a ono njen. Ne razumijem. Ali napravit ću što mogu da im pomognem. Da je moja majka danas živa, bila bi jako ponosna na mene", rekla je tada.