Veća zaštita za građane
36

Amandmani Amera Obradovića ugrađeni u novi zakon o advokaturi u Federaciji BiH

A. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta FBiH je na današnjoj 19. redovnoj sjednici usvojio Nacrt zakona o advokaturi. Prijedlog ovog zakona se već dva puta nalazio na dnevnom redu ali je vraćan i o njemu se nije raspravljalo i glasalo.

Zastupnik Nezavisnog bloka Amer Obradović je u februaru i julu 2020. godine ulagao amandmane na ovaj nacrt zakona ali tek danas je o njima raspravljano i odlučeno.

Dobra vijest je da su Obradovićevi amandmani usvojeni i ugrađeni u nacrt a oni se konkretno odnose na načine donošenja advokatskih tarifa, razdvajanje tarife zastupanja po službenoj dužnosti, te na obavezu izdavanja računa nakon što se u cjelosti izvrši nalog stranke vezan za naručenu advokatsku uslugu.

"Ovim se na kompromisan način štiti interes advokata, osigurava se njihova ravnopravnost u pristupu tržištu, a istovremeno se štite socijalne kategorije i građani kao korisnici usluga", rekao je o usvojenim amandmanima Amer Obradović.

U situaciji u kojoj je vlast de facto u blokadi i kad je donošenje svakog novog zakona ravno iznenađenju, važno je biti dio konstruktivnih rješenja što će Nezavisni blok uvijek pokazivati svojim primjerom.