|

Alma Čolo odgovorila Josipu Grubeši: Omogućavate da ratni zločinci osuđeni u BiH izbjegnu pravdi

Alma Čolo odgovorila Josipu Grubeši: Omogućavate da ratni zločinci osuđeni u BiH izbjegnu pravdi
2
Klix.ba
4.11.2019. u 16:03
16
komentara
2

dijeljenja
Alma Čolo odgovorila Josipu Grubeši: Omogućavate da ratni zločinci osuđeni u BiH izbjegnu pravdi Foto: H. M./Klix.ba
Alma Čolo, članica Predsjedništva Stranke demokratske akcije, odgovorila je ministru pravde Josipu Grubeši kako njena stranka ne želi kontrolisati procesuiranje ratnih zločina, jer to, kako navodi, pravno nije moguće.
Ministar pravde Josip Grubeša je ranije kazao kako SDA želi kontrolu nad procesuiranjem ratnih zločina, a Čolo je tu izjavu ocijenila kao besmislenu i potpuno pravno neosnovanu.

"Predmete procesuiraju tužioci i sudovi i trebalo bi da oni efikasno rade svoj posao u skladu sa zakonom", kazala je Čolo.

Navela je kako izjava ministra Grubeše, ustvari, predstavlja pokušaj prikrivanja činjenica da sam ministar omogućava da ratni zločinci osuđeni u Bosni i Hercegovini izbjegnu pravdi i ne izdrže zatvorsku kaznu u cjelosti.

"Naime, u slučaju osuđenog ratnog zločinca Marka Radića, ministar je dozvolio njegov transfer u Republiku Hrvatsku tvrdeći da je to u skladu sa Evropskom konvencijom o transferu osuđenih osoba. Ministar je na taj način postupio protivno Konvenciji i zakonima ove zemlje, jer je cilj i svrha Konvencije da se dozvoli osuđenim strancima da kaznu izdržavaju u svojoj domicilnoj državi. U konkretnom slučaju on je dozvolio da ratni zločinac Marko Radić osuđen na 21 godinu zatvora, koji nije stranac u BiH, nego je njen državljanin i ima prebivalište u Mostaru, bude prebačen u R Hrvatsku i da mu Sud u toj zemlji izrekne duplo manju kaznu. Ovakav potez predstavlja izrugivanje žrtvama ratnih zločina, a prije svega izrugivanje BH pravosuđu koje je u ovom teškom predmetu izreklo kaznu zatvora od 21 godinu. Ministar je trebao znati da u krivičnom zakonodavstvu Hrvatske ne postoji pravni institut udruženog zločinačkog poduhvata, te da će Sud u Hrvatskoj izreći blažu kaznu", kazala je Čolo, saopćeno je iz SDA.Prema njenim riječima, na ovaj način je pogodovao osuđeniku za ratne zločine i doveo u pitanje integritet i kredibilitet BH pravosuđa, što ni u jednoj demokratskoj državi sigurno nije zadatak Ministra pravde.

"Ministar Grubeša je Vijeću ministara proslijedio Revidiranu Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina koja u sebi ne sadrži podatke o predmetima koje je Haški Tribunal označio oznakom A. Predmeti koji su bili na ocjeni u Haškom Tribunalu predstavljaju najteže predmete ratnih zločina i ocjenjivani su po strogim međunarodnim standardima u skladu sa Rimskim Sporazumom i po mišljenju tužioca Tribunala posjeduju dovoljno dokaza za procesuiranje od strane BH Pravosuđa", rekla je Čolo.

Izbjegavanje prikazivanja podataka o ovim predmetima u Revidiranoj Strategiji predstavlja, prema njenoj ocjeni, ozbiljan pokušaj raskidanja kontinuiteta i ključne povezanosti Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i pravosudnih organa BiH u procesuiranju teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

"SDA će podržati samo Strategiju koja će sadržavati ove podatke, jer se radi o najtežim predmetima ratnih zločina koji u procesuiranju trebaju imati prioritet.
Ni na koji način ne želimo kontrolisati procesuiranje ratnih zločina, jer to pravno nije ni moguće. Predmete procesuiraju tužioci i sudovi i oni trebaju da rade u skladu sa Zakonom. Zato smatramo da je ministrova izjava potpuno pravno neutemeljena i zlonamjerna", zaključila je Alma Čolo, saopćeno je iz SDA.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...