vijesti
0

Alijeva nesebična podrška tokom rata: Bosna je bila blizu njegovom srcu

Piše: O. T.
Alija Izetbegović i Muhammad Ali
Alija Izetbegović i Muhammad Ali
Srce jednog od najvećih sportista svih vremena i najvećeg boksera svih vremena Muhammada Alija prestalo je kucati u njegovoj 74. godini života. Pored dostignuća u ringu i velikih izjava, Alija možemo pamtiti i po nesebičnoj podršci koju je davao Bosni i Hercegovini tokom rata 90-ih godina.

U ljeto 1992. godine u Sjedinjenim Američkim Državama organiziran je Task Force Bosnia koji je pokušao pomoći Bosni i Hercegovini, zemlji koja je tada ulazila u rat. Embargo koji je otežavao opstanak naše zemlje bio je jedna od tema o kojoj se govorilo tokom Task Force Bosnia koji je održan u prostorijama Ujedinjenih nacija.

Svoju podršku dao je i Muhammad Ali kojeg je dočekao Muhamed Sacirbey, tadašnji šef. bh diplomatije.

"Ali me nazvao nekoliko dana ranije, tačnije nazvali su me iz njegovog ureda, jer on je već tada imao problema sa Parkinsonovom bolešću. Vidio sam ga nekoliko godina ranije. Tada je imao javne nastupe i potpisivao je knjige. To je bilo ljeto 1992. godine. Bosna je gorila i činio se genocid u predjelima Bosne i Hercegovine gdje su muslimani većina", kasnije je Sacirbey opisivao događaj.

Muhamed Sacirbey i Muhammad Ali
Muhamed Sacirbey i Muhammad Ali

Sacirbey je kazao da se Ali suosjećao sa žrtvama i stanjem u Bosni i Hercegovini te da je pružao iskrenu podršku.

"Bio je u Ujedinjenim nacijama iako je bio bolestan, dok je Bosna i Hercegovina bila opustošena. Imali smo konferencije za medije. Muhamed nije mogao pričati čisto, ali je pokušavao. Znao je Bosnu, ljude, problem. To je bilo blizu njegovom intelektu kao što je bilo blizu njegovom srcu. Nikada nije prestajao biti 'najveći'", riječi su Sacirbeya.

Senad ef. Agić, tadašnji imam u Chicagu, za Klix.ba kaže da je Alija upoznao još 1989. godine.

"Već tada bio je vidno pogođen Parkinsonovom bolešću. Međutim, i u takvom stanju pokazivao je vitalnost i duhovnu stabilnost. Nakon ovog prvog susreta, još najmanje tri puta sam se susretao sa ovim velikanom. Bio je velikan ne samo u sportu nego i kao borac za građanska prava obespravljenih u Americi ali i širom svijeta", kaže Agić.

Na konferenciji o Muhamedu a.s. koja je održana u Chicagu 1994. Ali se prisutnima obratio nakon nakon što ga je predstavio Agić.

Muhammad Ali sa Senadom Agićem
Muhammad Ali sa Senadom Agićem

"U to doba bio je to svojevrstan gest dobre volje i solidarnosti s Bosnom koja je tada krvarila. Muhammad Ali je tom prilikom uputio poruku mira prilikom čega je svima bilo jasno da se itekako suosjećao sa Bosnom. Do njegovog susreta sa rahmetli Alijom Izetbegovićem, ako se dobro sjećam, došlo je prilikom potpisivanja Dejtona, kaže Agić.