Kazna za Aidu Ćorović
75

Aktivistica iz Srbije mora platiti više od 1.500 KM jer je jajima gađala mural Ratka Mladića

N. V.
Aida Ćorović
Aida Ćorović
Nakon što je u Beogradu osvanuo mural ratnom zločincu Ratku Mladiću te su zbog toga organizovani i protesti, aktivistica Aida Ćorović je uhapšena jer je mural gađala jajima. Sada joj je stigla i presuda prema kojoj zbog tog čina mora platiti 100.000 dinara.

Ona je objavila kako joj je danas stigla presuda Prekršajnog suda u kojoj se navodi da je kriva jer je jajima, zajedno sa Jelenom Jaćimović gađala mural Ratka Mladića, ratnog zločinca osuđenog za genocid u Srebrenici. Zbog toga mora platiti kaznu u iznosu od 100.000 srbijanskih dinara što je 1.667 KM.

"Ako je Srbija država, ja sam leteći tanjir i to je tako. Danas mi je stigla presuda da sam, u ime naroda, kriva jer sam (zajedno sa Jelenom Jaćimović) jajima gađala zidni prikaz osuđenom ratnom zločincu, ko je zaboravio – za genocid, dakle, najteži ratni zločin", rekla je Ćorović.

Prokomentarisala je kako je Srbija s vladavinom Aleksandra Vučića postala kazna za život.

"U ovoj kaznionici i kazamatu, jer je to Srbija postala za vrijeme vlasti Aleksandra Vučića, ubice, kriminalci, ratni zloinci, ološ svake vrste i ljudska bića koja više podsjećaju na pobjesnele zvijeri, imaju svu moguću zaštitu", dodala je ona.

Podsjetimo, mural je iscrtan 2021. godine. Ubrzo je po njemu prosuta farba, no grupa građana je to odlučila očistiti. Muralje iznova uništavan i brisan, a zbog svega su organizovani i protesti. Kasnije je docrtan i Draža Mihajlović no u konačnici su murali obrisani. Za sada.