vijesti
269

Ako Orić ne bude pušten na slobodu, odgađa se dženaza u Potočarima

Piše: Er. M.
Foto: Aljazeera Balkans
Foto: Aljazeera Balkans
Ukoliko nekadašnji komandant Armije Republike BiH u Srebrenici Naser Orić ne bude pušten na slobodu do 30. juna, dženaza u Potočarima bit će odgođena.
Foto: FENA
Foto: FENA

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja majki Srebrenice, potvrdila je za Klix.ba da u Potočarima neće biti održana dženaza 11. jula ukoliko Naser Orić ne bude pušten na slobodu.

Isto nam je potvrđeno i iz Organizacionog odbora za obilježavanje 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Odbor od bosanskohercegovačkih vlasti traži da hitno stupe u kontakt sa vlastima u Švicarskoj sa zahtjevom da se Orić izruči BiH.

Foto: FENA
Foto: FENA

"Naser Orić, koji je uhapšen potjernicom iz Srbije, nije zločinac nego je samo goloruk štitio svoj narod. Svi znamo koliko je bila jaka vojska Jugoslavije i on se usudio stati pred tu armadu. On je danas kriv samo što je preživio i treba da mu se sudi što je preživio“, kazala je Mehmedović, te dodala kako Oriću treba da sude organi BiH ukoliko za tim postoji potreba, a ne sudska vlast susjedne Srbije.

Ona je dodala kako će konačnu odluku o odgađanju dženaze Organizacioni odbor saopštiti 30. juna.

"Danas smo svi saglasni, dženaza se odgađa. Dženaze neće biti do daljnjeg sve dok se ne steknu sigurnosni uslovi. Mi znamo da je porodicama važna dženaza, ali ipak ne smijemo rizikovati“, rekla je Mehmedović.

Foto: FENA
Foto: FENA

Član Organizacionog odbora i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović kazao je za Klix.ba kako bi volio da mu bilo ko iz vrha države kaže na kojem nivou je razgovarano sa vlastima Švicarske.

"Je li ko razgovarao sa ministrom pravde, sa ministrom unutrašnjih poslova, sa šefom države, predsjednikom vlade. To je taj nivo koji može riješiti ovaj problem, sve ispod toga je neozbiljno", rekao je Ahmetović.