vijesti
15

Akcija Šetač: Zoran Tubić oslobođen optužbi, ostali sklopili nagodbe

Piše: E. F.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zoran Tubić, uhapšeni u policijskoj akciji Šetač zbog sumnje da je učestvovao u lancu međunarodnog šverca narkoticima, oslobođen je optužbi za krivična djela koja su mu se stavljala na teret.

Prvostepenu presudu Tubiću u četvrtak je izrekao Branko Perić, predsjedavajući Vijeća Suda BiH koji je vodio postupak protiv Tubića i još 18 osoba.

Optužnicom kao organizatori ove tri kriminalne grupe označeni su Aleksandar Ivković, Zoran Tubić i Ajlin Ahmić, a svaki od njih je organizovao i rukovodio svojom kriminalnom grupom radi vršenja nedozvoljene trgovine narkoticima kroz duži vremenski period na području BiH, Republike Crnbe Gore, Hrvatske Albanije i drugih zemalja, a sve sa ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je i njegov advokat Omar Mehmedbašić.

"Vlasnicima će se vratiti sedam putničkih luksuznih automobila jer smo dokazali da oni nisu Tubićevi, kako je to Tužilaštvo tvrdilo. Tubiću će biti vraćen i oduzeti novac", kazao je Mehmedbašić.

Tubić je, inače, jedini od optuženih iz ove grupe koji je oslobođen.

Optužnica je osim Tubića bila podignuta protiv: Aleksandra Ivkovića (29), Aleksandra Šutovića (28), Vladimira Grubačića (33), Vukašina Dželetovića (38), Dejana Vučinića (25) iz Bileće, Igora Milutinovića (32), Novice Trklja (39), Miljana Kuljića (40), Ranka Koprivice (27), Draženka Ivkovića (31) svi iz Trebinja, Ajlina Ahmića (30) i Bojana Ćalasana (28) iz Dubrovnika, Dražena Primorca (27) iz Mostara, Zorana Pilatića (23) iz Čapljine, Nikole Pilatića (50) iz Ljubuškog, Borislava Bajića (49) iz Bosanskog Grahova, Dragana Gačića (34) iz Stoca i Vladimira Antovića (40) iz Nikšića.

Oni su djelovali od 2010. do 2013. godine, a u više navrata, prokrijumčarili su više desetina kilograma marihuane, heroina i kokaina, sa područja Albanije i Crne Gore, u Bosnu i Hercegovinu, te dalje prema teritoriji Hrvatske.

Švercom droge, kako je bilo navedeno u optužnici, zaradili su više stotina hiljada maraka, koje su pojedini optuženi ulagali u kupovinu skupocjenih automobila ili drugih vrijednosti, te na taj način prali prljavi novac ubacujući ga u finansijsko poslovanje država u kojima žive.

Kako saznajemo, većina optuženih u ovom slučaju je sa Tužilaštvom sklopila nagodbe. Tako, vođa organizovane grupe Aleksandar Ivković nakon sklapanja nagodbe osuđen je na četiri godine zatvora, Vladimir Grubačić je dobio godinu zatvora kao i Igor Milutinović, Ajlin Ahmkić, Zoran Pilatić, Borislav Bajić te Dražen Primorac. Ranku Koprivici dosuđena je jedna godina i četiri mjeseca zatvora dok je Bojan Ćalasan dobio dva mjeseca više.