Kandidatski status
45

Adi Ćerimagić: EU od BiH zahtjeva reforme vezane za njihove vlastite interese

F. H.
Foto: Facebook/Adi Ćerimagić
Foto: Facebook/Adi Ćerimagić
Evropsko vijeće će polovinom decembra donijeti odluku o tome da li će Bosni i Hercegovini dodijeliti kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. Trenutno je neizvjesno da li će ovaj status biti dodijeljen jer je za njega potreban konsenzus svih članica EU. O tome je govorio analitičar Adi Ćerimagić.
Unutar Evropske unije postoji razmimoilaženje po pitanju da li Bosni i Hercegovini treba dodijeliti kandidatski status iako nije ispunila sve zahtjeve koji stoje pred njom, no raspoloženje je sve veće.

Evropska komisija je 12 oktobra predložila zemljama članicama Evropske unije da dodjele Bosni i Hercegovini kandidatski status sa uslovima.

Na davanju kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu insistiraju i države članice Evropske unije kao što su Austrija i Slovenija, ali sa druge strane u javnosti postoje informacije da se Njemačka, Francuska, Nizozemska u najmanju ruku dvoume oko davanja kandidatskog statusa.

Dobivanje kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu donijelo bi Bosni i Hercegovini više koristi. Prvo bi bilo to što bi potencijalnim investitorima dalo određenu sigurnost vezanu za Bosnu i Hercegovinu, ali bi dalo i mogućnost pristupa evropskim fondovima namijenjenim za zemlje kandidate.

Adi Ćerimagić analitičar Incijative za Evropsku stabilnost iz Berlina, u emisiji Televizije Sarajevo Špica govorio je o davanju kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu.

"Rekao bih da je gospodin Varhelyi bio u Bosni i Hercegovini u pokušaju da motiviše bh. vlasti ove odlazeće i one dolazeće da do sastanka kada će zemlje članice odlučivati o kandidatskom statusu u decembru uraditi odnosno poslati što više pozitivnih vijesti iz Bosne i Hercegovine, jer suprotno očekivanju same Evropske komisije od 12. oktobra kada je objavila preporuku bezuslovnu za kandidatski status Bosne i Hercegovine prateći formulu za Moldaviju i Ukrajinu iz juna ove godine, suprotno o tome očekivanje među zemljama članicama EU pojavilo se neću reći otpor prema ideji da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status, nego želja da dodjeljivanje kandidatskog statusa pokuša iskoristit kao poticaj vlastima u Bosni i Hercegovini da učini reforme," rekao je Ćerimagić.

On je dodao da je teško reći koji će biti rezultat sada u decembru, ali veliki broj zemalja, odnosno određeni broj zemalja uključujući i Njemačku nije spreman da dodijeli kandidatski status bez određenih znakova, odnosno pomjeranja u samoj Bosni i Hercegovini.

Kazao je i da su države EU diskretne po pitanju navođenja konkretnih zahtjeva prema Bosni i Hercegovini ali da je iz nastupa komesara Varhelyja moguće donijeti neke zaključke.

"Kada su u pitanju zemlje članice one su vrlo diskretne po pitanju javnog navođenja bilo kojeg od konkretnih zahtjeva prema Bosni i Hercegovini, ali oni što smo čuli od komesara za proširenje gospodina Varhelija onim zakonima vezanim za pravosuđe, Zakonu o sudovima i Zakonu o VSTV-u, ali se radi i o strategijama za borbu protiv organizovanog kriminala, strategiju za migracije kao i konačno uspostavljanje te takozvane Europolove tačke. Tako da ćete vidjeti, ako pogledate tu listu shvatit ćete da se radi o pravosudnoj reformi i o onom što zanima EU iz njenog vlastitog interesa, a to je migracije, borba protiv organizovanog kriminala i saradnja sa Europolom bude unaprijeđena", smatra Ćerimagić.

Ćerimagić je istakao da misli da je ono što nedostaje da se istakne šta je određeni politički interes političara u BiH koji su zaustavljali ne samo evropski put nego i generalno razvoj u BiH.

"Kada Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status onda predstoji ispunjavanje uslova za otvaranje pregovora o članstvu u EU. Ono što znamo sad za sad je da će Evropska komisija za svoju preporuku što je ustvari nužno, da bi se uopće razgovaralo o otvaranju pregovora tražiti ispunjavanje onih 14 prioriteta iz mišljenja, ali i nekoliko prioriteta koji su iz preporuke za kandidatski status iz oktobra", kazao je Ćerimagić.

Zaključio je da ukoliko zemlje članice odbiju da dodijele kandidatski status za BiH da će postojati dva puta. Jedan put da nove vlasti u BiH odreaguju pozitivno i da obave potrebnih četiri ili pet stvari ili da se uđe u igru međusobnog optuživanja dijela političara BiH prema EU, da se EU nefer ponaša, i EU koja će reći dali smo uslove, niste ispunili i stvari ostaju gdje jesu.