Više nego vrećica čipsa: Ove svakodnevne namirnice imaju iznenađujuće količine soli
Sol koju redovno koristimo tokom obroka ne šteti toliko našem zdravlju, kao što to čini ona sol skrivena u brojnim namirnica koje svakodnevno konzumiramo.
Sol koju redovno koristimo tokom obroka ne šteti toliko našem zdravlju, kao što to čini ona sol skrivena u brojnim namirnica koje svakodnevno konzumiramo.
Iako je sol neophodna za rad našeg organizma i cjelokupnog zdravlja, trebali bismo pripaziti na količinu koju svakodnevno unosimo jer pretjerani unos soli može imati negativan učinak na naše zdravlje.
Ukoliko ne solite hranu dodatno, ne znači da ne pretjerujete s unosom natrija u vaš organizam. Naime, mnoge namirnice mogu sadržavati visok udio soli, koji mnogi zanemaraju.
Kada je riječ o unosu soli u organizam, zdravstvene preporuke posljednjih nekoliko decenija ukazuju da unos ne bi trebao biti veći od 23000 miligrama odnosno jedne kašičice soli na dan.
Ako u jelo dodate previše soli, to možete lako popraviti ako znate kako neutralizirati sol u hrani balansom drugih okusa ili ubacivanjem sastojaka koji upijaju sol.
Ako držite do zdrave ishrane, onda vjerovatno znate da bi ona trebala obuhvatiti dosta povrća i voća, pritom pazeći na svakodnevni unos šećera, masti i soli. Jedna studija sada je pokazala koja navika u ishrani može biti značajan za smanjenje rizika od bolesti i smrti.
Pretjeran unos soli godišnje uzrokuje oko 1,6 miliona smrtnih slučajeva širom svijeta. Četiri od pet ovakvih slučajeva događa se u zemljama s niskim prihodima. Sol sa smanjenom količinom natrija mogla bi pomoći u spašavanju života.
Sol predstavlja svestrani začin koji se može koristiti kako u kuhinji, tako i za čišćenje različitih površina u vašem domu.
Natrij je bitan dio vaše prehrane, a ključan za održavanje homeostaze u tijelu, što omogućava mnogim tjelesnim funkcijama da rade stabilno. Međutim, ako konzumirate previše natrijuma, to može izbaciti vaše tijelo iz ravnoteže i našteti zdravlju.
Rješavanje korova u vrtu zadatak je kojeg se većina vrtlara plaši. Čupanjem korova rukom traje dugo i zahtjeva ponavljanje, ali mnogi vrtlari također žele izbjeći upotrebu komercijalno dostupnih hemijskih herbicida jer predstavljaju opasnost po okoliš i zdravlje.