sport
8

ZOI, biatlon: Bjorndalen s 40 godina zlatni u sprintu

Totalsport
Veliki norveški 40-godišnji biatlonac Ole Einar Bjorndalen osvojio je zlatnu medalju u sprintu na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. To mu je sedma zlatna olimpijska medalja, te 12. ukupno.

Jednaki broj olimpijskih medalja osvojio je još jedan legendarni norveški zimski olimpijac, trkač na skijama Bjorn Dæhlie, koji je dominirao u devedesetim godinama. No, on je ipak osvojio osam zlatnih medalja, jednu više od Bjorndalena, koji je u Sočiju po treći puta u karijeri osvojio zlatno olimpijsko odličje u sprintu na 10 kilometara. Prethodna dva osvojio je u Naganu 1998. i Salt Lake Cityju 2002. godine.

Isto tako, na zimskim igrama je Bjorndalen sa 40 godina i 12 dana postao najstariji osvajač zlata u pojedinačnom takmičenju. Prethodni rekorder bio je kanadski takmičar u skeletonu Duff Gibson, koji je imao 39 godina i 190 dana kada je osvojio zlato u Torinu 2006. godine.

Kralj biatlona Ole Einar Bjorndalen, dvadeset godina nakon debija na zimskim igrama, konkurenciju u Sočiju u sprintu je pokorio iako je promašio jednu metu, dok su osvajači ostale dvije medalje pucali bez promašaja.

Srebrnu medalju osvojio je Austrijanac Dominik Landertinger, koji je zaostao ukupno samo jednu sekundu i 3 desetinke, dok je bronzani Čeh Jaroslav Soukup imao za 5 sekundi i 7 desetinki sporije vrijeme od Norvežanina.

ZOI, bialton, sprint na 10 km:

Bjorndalen (Nor) 24:33.5 (1) Landertinger (Aut) +1.3 (0)

Soukup (Češ) +5.7 (0)