sport
45

Zlatni odbojkaši: Razmazili smo javnost, a naša igra za protivnike je druga dimenzija

Piše: E. B.
Mirza Hrustemović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Reprezentativci Bosne i Hercegovine su proteklog vikenda na superioran način osvojili devetu uzastopnu titulu prvaka Evrope, ne izgubivši nijedan set.

"Ovo što radi naša reprezentacija je druga dimenzija za ostale selekcije. Mislim da smo i razmazili našu javnost, ali to je rezultat toga što smo mi stvarno jaki i organizovani. Ovo je jedan veoma naporan sport, ali mi što smo iskusniji, to smo bolji. Iako smo iskusni, imali smo najmlađeg igrača Evropskog prvenstva, 21-godišnjeg Armina Šehića, tako da možemo reći da redovno podmlađujemo reprezentaciju, te sam siguran da možemo imati uspjehe i u narednih petnaest godina", rekao je Miralem Zubović, predsjednik Saveza sjedeće odbojke BiH, koji je dodao da će se naša zemlja najvjerovatnije kandidovati za Evropsko prvenstvo 2017. i Svjetsko prvenstvo 2018. godine.

Selektor Mirza Hrustemović se osvrnuo na uslove koji su vladali u Warendorfu, te se zahvalio našim navijačima koji su i ovog puta bili uz naše zlatne momke.

"Evropsko prvenstvo je bilo organizovano na solidnom nivou, a većina reprezentacija nije bila zadovoljna smještajem. Selekcije su bile smještene u kasarni, ali mi smo se najmanje žalili, te smo se skoncentrisali na dešavanja na terenu. Zahvalio bih se našim navijačima koji su došli iz Holandije i Njemačke da nas bodre, posebno u finalu kada je bilo više naših nego njemačkih navijača na tribinama", poručio je Hrustemović.

"Činjenica je da Kanton Sarajevo na svojim plećima ima obaveze za sve selekcije na nivou države i da nije njih, teško da bismo mogli pročitati da smo ostvarili neke uspjehe. Kad se već država zadužuje kod MMF-a 300 miliona, onda nek uzmu i šest za sport jer na kraju se svaki fening vraća jer nema boljeg ambasadora za zemlju od sportista i kulture. Državne vlasti bi se trebale time pozabaviti", poručuje Hrustemović koji je u 17 godina osvojio 14 zlatnih i tri srebrene medalje.

Kapiten Sabahudin Delalić kaže kako se naši zlatni momci već spremaju za Paraolimpijadu.

"Mislim da smo i ovog puta osvjetlali obraz i opravdali svaki fening koji je uložen u nas. Zahvaljujem se saigračima na borbenosti, dali su svi maksimum. Nismo izgubili nijedan set i pokazali smo snagu, što je važno pred Paraolimpijske igre, gdje nas svi žele skinuti s trona, ali mi im poručujemo da će to teško ostvariti jer ćemo se spremiti maksimalno kao što smo uradili za Evropsko prvenstvo i nadam se da podrška neće izostati. Mi smo svoj dio posla uradili, sad barem očekujemo prvenstveno zbog ovih mlađih igrača koji su došli u reprezentaciju da ih država na adekvatan način nagradi kako bismo nastavili uspjehe", kazao je najbolji dizač Evropskog prvenstva Sabahudin Delalić.