sport
0

Zidane stigao u petodnevnu posjetu Alžiru

FENA
Donedavni kapiten francuske nogometne selekcije Zinedine Zidan doputovao je u Alžir, domovinu svojih roditelja, prvi put nakon 20 godina.

Njega je pozvao predsjednik Abdelaziz Bouteflika u petodnevnu posjetu, javio je BBC.

Očekuje se da Zidane inaugurira zdravstveni projekt uspostavljen novcem od revijalnog nogometnog meča u dobrotvorne svrhe za pomoć žrtvama potresa u Boumerdesu 2003. godine.

Zidanea smatraju herojem Alžirci i mnogi Francuzi alžirskog porijekla.

Očekuje se da Zidane, koji se povukao nakon finalne utakmice Svjetskog prvenstva na kojoj je bio isključen, u četvrtak izvede prvi udarac na utakmici alžirskoga nogometnog prvenstva.

On je doputovao s oba roditelja, koji su se doselili u Francusku 1986. godine, i također bi trebalo da posjeti njihovo rodno selo Aguemoune, u regiji Kabylie.

"Zidan je heroj. On je odrastao u Francuskoj, ali svi Alžirci moraju biti ponosni na njegovu karijeru. On je proslavio Alžir i postavio je primjer kakva bi alžirska omladina trebala biti", izjavila je studentica univerziteta, 23-godišnja Malika Djeddi za novinsku agenciju Reuters.

Reguon Boumerdesa, istočno od prijestonice Alžira, razoren je u potresu 21. maja 2003. godine kada je poginulo više od 2.000 njegovih stanovnika i povrijeđeno još 10.000.

Zidane je pomogao u organizaciji meča u prošloj godini između francuskoga nacionalnog tima i Marseillea, grada u kojem je Zidane odrastao, kako bi se prikupila sredstva za žrtve potresa.