SP u plivanju
0

Zhang postavio novi rekord, Phelpsu zlato na 200 leptir

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Četvrti dan plivačkog takmičenja na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Rimu donio je nova uzbuđenja i novih sedam svjetskih rekorda.

Nakon četiri od osam dana plivačkog takmičenja oborena su već 22 svjetska rekorda. Na prošlom prvenstvu u Melbourneu je ''palo'' 15 svjetskih rekorda, a u Rimu je iza nas tek prva polovica takmičenja.

Kinez Lin Zhang pobrinuo se za jedno od novih najbržih vremena na svijetu u discplini 800 metara slobodno u kojoj je slavio s vremenom 1:51:51, čime je za više od šest sekundi srušio četiri godine star svjetski rekord Australca Granta Hacketta. Postao je time prvi kineski plivač sa zlatom na Svjetskim prvenstvima,

Amerikanac Michael Phelps vratio se pobjedničkim navikama, nakon što je u utorak izgubio utrku na 200 metara slobodno od Nijemca Paula Biedermanna, koji nije samo pobijedio najboljeg plivača današnjice, već je srušio i njegov svjetski rekord u toj disciplini. No, Phelps je u srijedu uvjerljivo trijumfirao u finalu utrke na 200 metara leptir, otplivavši tu dionicu u vremenu za 1:51:51, čime je za više od pola sekunde oborio svjetski rekord koji je sam postavio na Olimpijskim igrama u Pekingu prošle godine.

  • Želio sam u prvih 100 metara ostvariti prednost pred konkurentima, kako bih u drugoj polovici utrke ''očistio vodu''. To mi je i pošlo za rukom – jednostavno je objasnio svoju dominaciju u ovoj utrci Phelps. Naime, drugoplasirani Poljak Korzeniowski plivao je 1:53:23.

Talijanka Frederica Pellegrini je osvojila zlatnu medalju i oborila svjetski rekord na 200 metara slobodno, plivala je 1:52:98, čime je za 69 stotinki popravila vlastiti svjetski rekord ostvaren u utorak u polufinalu, te je izazvala erupciju oduševljenja domaćih navijača u Rimu.

Vlastito najbolje vrijeme na svijetu iz polufinala popravio je i Južnoafrikanac Cameron van der Burgh u finalu utrke na 50 metara prsno. Njegov novi svjetski rekord je 26,67.

Dva svjetska rekorda pala su i u dvije polufinalne utrke na 50 metara leđno. U prvoj je Nijemica Daniela Samulski otplivala tu dionicu u vremenu 27,39, a samo koju minutu kasnije za jednu stotinku brža bila je Ruskinja Anastasia Zueva.

Sedmi, odnosno još prvi svjetski rekord dana srušila je još u jutarnjim kvalifikacijama američka 24-godišnja plivačica Mary Descenza na 200 metara leptir. Descenza je dionicu otplivala u vremenu 2:04.14 u kvalifikacijama, te tako za četiri stotinke sekunde popravila prethodni najbolji rezultat koji je postavila Kineskinja i olimpijska pobjednica Liu Zige na Igrama u Pekingu prošle godine.