Prvi nastup
39

Ženski nigerijski bob tim spreman da ispiše historiju za Zimskim olimpijskim igrama

Klix.ba
Trideset godina nakon što je jamajčanski muški bob tim na Zimskim olimpijskim igrama osvojio srca ljudi širom svijeta, tri žene iz Nigerije su veoma blizu da i same ispišu historiju.

Vozačica Seun Adigun i kočnilarka Akuoma Omeoga te njihova kolegica Ngozi Onwumere su se kvalifikovale za Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu 2018. godine te su osigurale historijski nastup Nigerije na ovom zimskom sporskom spektaklu.

Uprkos brojnim uspjesima na Ljetnim olimpijskim igrama od kojih se ističe zlatna medalja za nogometaše u Atlanti 1996. godine, Nigerijci se nikad ranije nisu takmičili na Zimskim olimpijskim igrama.

Međutim, to će se promijeniti, jer su Nigerijke uspješno kompletirale pet kvalifikacijskih utrka te će u februaru otputovati u Južnu Koreju.

"Napokon! Ostvarenje sna je pravi blagoslov. Njihov trud inspiriše, nadam se da će Nigerijci cijeniti ono što su djevojke učinile kako bi uspjele. One su već uspješne u sportu i izvan njega, ali su i dalje motivisane i žele novi uspjeh. Gledao sam njihove treninge i shvatio koliko se trude da predstave Nigeriju na Olimpijadi u zahtjevnom i rizičnom sportu. Uspjele su u tome", rekao je rekao je predsjednik Nigerijske bob federacije Solomon Ogba.

Djevojke su ranije bile atletičarke.

Adigun je sanjala da će postati prva žena u WNBA ligi, a uspjeh je postigla u utrci na 100 metara, gdje je nekoliko puta osvajala titulu državne prvakinje. Nigeriju je predstavljala na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Vezani članci