SRK Bosna
143

Zenički rafting klub jedan od najuspješnijih u BiH, a vremena imaju i za spašavanja

E. M.
SRK Bosna (Foto: Facebook)
SRK Bosna (Foto: Facebook)
Rafting klub Sportsko-rekreativni klub "Bosna" osnovan je 2008. godine i jedan je od najuspješnijih u našoj državi. Godinama unazad prva su pomoć specijalnoj jedinici MUP-a ZDK u spašavanju na vodi, a sve što rade, rade iz ljubavi prema raftingu i rijeci.

Grupa zaljubljenika u sport, brze vode i adrenalin, prije jedanaest godina s ciljem razvijanja sporta unutar Zenice, Zeničko-dobojskog kantona, ali i Bosne i Hercegovine osnovala je SRK "Bosna" kada su pred sebe postavili ciljeve koji su u većinskom dijelu ispunjeni. U razgovoru za Klix.ba jedan od osnivača kluba Dajan Vinovčić je kazao da su iste godine krenula i takmičenja, ali ne i rezultati.

"Tih godina rafting liga Bosne i Hercegovine je bila mnogo jaka. U početku nije bilo nekih dobrih rezultata, ali iz mjeseca u mjesec smo napredovali. Nismo imali od koga učiti, takmičenja na koja smo išli su nam ujedno bili i treninzi, ali sve je išlo svojim tokom", kaže Vinovčić.

SRK Bosna (Foto: Facebook)
SRK Bosna (Foto: Facebook)

Kada su stekli vještine počeli su se baviti i akcijama spašavanja na vodi i traženjem nestalih u rijekama širom BiH, kao i pružanja pomoći u poplavama. Pored sporta, svoje aktivnosti su usmjerili i pružanju podrške zajednici. Intenzivni rad je trajao do 2010. godine kada su potpisali Ugovor s civilnom zaštitom Zenice da vrše spašavanja na rijeci Bosni, ali je veoma brzo on i raskinut zbog određenih nerazumijevanja.

"
Oni nisu prepoznali naše kvalitete, ili su se bojali da ih prepoznaju, tako da u sadašnjem sastavu smo samostalna interventna služba spašavanja koja ne djeluje pri nekoj gradskoj organizaciji. T nam nije bio cilj, ali imali smo samo sabotažu i nismo imali podršku", dodaje naš sagovornik.

Rafting je ipak ostao njihova prva ljubav, kao i brojna takmičenja u Evropi. Sretni i zadovoljni što mogu predstavljati Bosnu i Hercegovinu u zemljama Evrope na brojnim takmičenjima nastavili su raditi ono što vole. Na nedavno održanom takmičenju na Vrbasu u Banjoj Luci, zajedno s jednim od najboljih klubova u BiH iz Banja Luke predstavljali su našu državu. Osvojili su 9. mjesto što smatraju velikim rezultatom s obzirom da su učestvovali skoro svi evropski gradovi koji imaju brze rijeke za treniranje za razliku od njih.

Na pitanje, kako rafting može biti više zastupljen u sportskom prostoru BiH i kako se mogu osnovati novi klubovi, Vinovčić je kazao da je potrebno raditi više na promociji u školama, medijima, ali i da oni koji postoje ostvaruju dobre rezultate te tako privuku veći broj zainteresiranih.

Kroz godine rada najpotrebnije su im bile prostorije koje ni danas nemaju.

SRK Bosna (Foto: Facebook)
SRK Bosna (Foto: Facebook)

"Imali smo sukob s civilnom zaštitom, dali smo svoj novac, izganjali papire, a oni su tražili da se to prebaci na njih i sada nam ne dozvoljavjau da nastavimo s izgradnjom prostorija. Još uvjek smo u tuđim prostorijama koje nisu uslovne i nisu uz rijeku i kao interventna služba ne možemo tako djelovati", dodaje Vinovčić.

Cilj im je težiti ka tome da grad dobije stabilnu interventnu službu spašavanja na vodi, ali i nastaviti nizati dobre rezultate.

"Svakako moramo raditi i na edukaciji kroz osnovne i srednje škole kako bi omasovili ovaj sport. Naše aktivnosti su dale do znanja da je ovo jedna veoma bitna stvar koju svaki grad mora imati, počevši od Zenice, koja je nema pri svom djelovanju", zaključio je Vinovčić.