Bacač koplja za Klix.ba
37

Zeničanin koji obara rekorde: Mileusnić se nada normi za SP u Moskvi

Piše: E. Mehić
Dejan Mileusnić
Dejan Mileusnić
Dejan Mileusnić je 22-godišnji Zeničanin koji je prošlu godinu, ali i početak ove godine, obilježio obaranjem ličnih državnih rekorda u atletskoj disciplini bacanje koplja.

Na posljednjem takmičenju u Sremskoj Mitrovici oborio je svoj lični državni rekord bacivši koplje na udaljenost od 79,62 metra, no do tog rekorda trebalo je dosta truda i rada.

Svoju ljubav prema atletici Dejan je pokazao još kao dječak kada je sa ocem i braćom išao na sportske terene stadiona Kamberovića polje, gdje je prošao jednu genezu odrastanja i emancipacije atletskog življenja. Bacanje koplja nije mu bio prvi izbor.

"Kad sam bio mali i nedorastao svemu, 'šetao' sam od discipline do discipline, trčao sam prepone, skakao uvis, udalj i troskok, tako da sam isprobao brojne discipline dok se nisam odlučio za bacanje koplja", ispričao je Mileusnić u razgovoru za Klix.ba.

Za Dejana sugrađani kažu da potiče iz porodice koja sport njeguje kao neodvojivi element svakodnevnice. Svoje ozbiljnije gledište na atletiku izgradio je uz trenera Miroslava Ubiparipa, koji je također bivši atletičar i sportski radnik. Za njega Dejan kaže da je tvorac kvalitetnih atletičara i osvajača medalja na velikim takmičenjima.

"Što se tiče emotivne, moralne podrške, tu svakako ne mogu zaobići svoju porodicu koja je i danas neiscrpan izvor pozitivne energije usmjerene ka meni i koja konstantno drži pozitivan stav kad su u pitanju moji treninzi, karijera i ostale aktivnosti na putu ka uspjehu", dodao je ovaj Zeničanin.

Veliki atletičari u našoj zemlji, koji ostvaruju zapažene rezultate na velikim takmičenjima, primorani su da podršku traže od sponzora, jer država za njih nema razumijevanja.

"Socijalna strana priče je jako loša tako da me nije podržala nijedna institucija niti državni organ. Osim pomoći kluba, porodice i komšije Jasmina Čajdrića, sve ostalo sam se sam snalazio", kazao je Mileusnić, te dodao kako država kao krovni organ koji bi trebao da podržava sve sportiste nema osjećaja za takvo nešto.

Mileusnić je od marta prošle godine do danas oborio šest državnih rekorda, te osvojio brojne medalje, među kojima poseban sjaj imaju balkansko zlatno odličje te bronza na Evropskom zimskom bacačkom kupu u španskom Castellonu.

"Sva takmičenja imaju neki poseban značaj, a svakako bih istakao Split, u kojem uvijek napravim jako dobar rezultat i nekako mi 'leži' taj grad, ljudi, atmosfera, gostoprimstvo i ostali kvaliteti koji su usko vezani za cijelu priču koja vodi do uspjeha i dobrog rezultata", kazao je 22-godišnjak.

Nakon šest rekorda, Mileusnić se nada novom rekordu u Zenici, gdje će 13. aprila biti održano zimsko bacačko prvenstvo.

"Iskreno se nadam, ukoliko vrijeme i meteorološki uslovi budu uredu, da ću postaviti novi rekord. Nadam se i vjerujem da će me publika podržati jer je Zenica poznata po velikom broju atletske publike, koja bi me mogla podržati i do puta ka osvajanju norme za Svjetsko prvenstvo u Moskvi, koje se održava u avgustu ove godine", zaključio je Mileusnić u razgovoru za naš portal.

Norma za Svjetsko prvenstvo u Moskvi iznosi 81,00 m, a najbolji dosadašnji rezultat Mileusnića je 79,62 m. Dejan će nakon Zenice svoje bacačke sposobnosti pokazati i na Mediteranskim igrama u turskom Mersinu, zatim na Evropskom prvenstvu u finskom Tampereu, a nakon toga slijedi niz međunarodnih mitinga širom Evrope.