sport
0

Željko Komšić ispratio paraolimpijce u Peking

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je na sarajevskom aerodromu ispratio bosanskohercegovački olimpijski tim koji će od 6. do 17. septembra učestvovati na 13. paraolimpijskim igrama u Pekingu.

Ovom prilikom Komšić je kazao kako su ovi sportisti poseban ponos Bosne i Hercegovine i dodao da je, u teškoj konkurenciji, i kvalifikovanje za paraolimpijadu već pobjeda.

Inače, na igrama u Pekingu će učestvovati oko 4.000 sportista s invaliditetom, koji će se boriti za odličja u 20 sportova. Sportska delegacija BiH broji 27 članova, od kojih je 15 takmičara u sjedećoj odbojci, atletici i streljaštvu.

Najviše se očekuje od reprezentacije u sjedećoj odbojci, koja brani zlato osvojeno prije četiri godine u Atini. Kapiten bh. najtrofejnije ekipe Sabahudin Delalić je istakao da njegovu ekipu očekuje težak zadatak u odbrani titule.

"U Peking putujemo spremni i motivisani. Mogu obećati da ćemo i ovog puta pružiti svoj maksimum u ostvarivanju cilja, a koji je - nastup u finalu. Glavne konkurente u borbi za odličja vidim u selekcijama Irana, zatim Rusije i domaćina Kine", kazao je Delalić, koji će nositi bh. zastavu na ceremoniji otvaranja Igara.

Podizanje bh. zastave u olimpijskom selu planirano je 5. septembra. Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci na paraolimpijskom turniru će igrati u A-grupi s ekipama Rusije, Kine i Iraka, dok su u B-grupi Iran, Egipat, Brazil i Japan. Prvi na borilište izaći će odbojkaši, koji se 7. septembra sastaju s Kinom, dan kasnije igraju s Irakom, dok će s Rusijom igrati 10. septembra. Atletičarka Dženita Klico će nastupiti 8. septembra, strijelac Izudin Husanović 11., a Dževad Pandžić (atletika) 15. septembra. Povratak bh. tima u Sarajevo planiran je 18. septembra.

Bh. paraolimpijski tim u Pekingu: sjedeća odbojka: Sabahudin Delalić, Esad Durmišević, Ismet Godinjak, Safet Alibašić, Dževad Hamzić, Ermin Jusufović, Hidajet Jusufović, Zikret Mahmić, Adnan Manko, Asim Medić, Ejub Mehmedović i Mirzet Duran; atletika: Dženita Klico i Dževad Pandžić; streljaštvo: Izudin Husanović; treneri: Mirza Hrustemović, Nevzet Alić i Abid Čišija (sjedeća odbojka), Nihad Bukvić (atletika) i Ilijaz Crnica (asistent-trener streljaštvo); predstavnici Paraolimpijskog komiteta BiH: Mustafa Demir, Hrvoje Rebić, Harun Drljević, ljekar Damir Jaganjac; tehničko osoblje: Davorin Brdanović i Almedin Osmanović.