sport
67

Željezničar najbolji bh. klub u proteklih 50 godina

Klix.ba
Evropska fudbalska federacija (UEFA) povodom proslave 50. godišnjice postojanja, proglasila je FK Željezničar najboljim bh. klubom u posljednjih pet decenija.

U obrazloženju dodijeljenog priznanja na oficijelnoj stranici uefa.com navedeni su značajniji rezultati sa domaće i međunarodne scene koje je tim sa "Grbavice" ostvario u proteklih 50 godina, što ih je svrstalo ispred naših ostalih ekipa.

Najveći dio teksta namijenjen je legendarnoj šampionskoj generciji iz 1971/72. godine koja je osvojila šampionat eks-SFR Jugoslavije. U posljednjem kolu, 15. juna 1972. godine 'Željo' je savladao Partizan u Beogradu rezultatom 4:0. Tada su za "plave" nastupali: Janjuš, D. Kojović, Bećirspahić, Bratić, Katalinski, Hadžiabdić, Jelušić, Janković, Bukal, Sprečo i Deraković, a još su igrali: S. Kojović, Hrvat, M. Radović, Ibrahimović i Rodić. Trener te sjajne generacije fudbalera bio je Milan Ribar.

Najveći uspjeh na eurotakmičenju i u svojoj historiji uopšte, Željezničar je ostvario u sezoni 1984/85. godine kada se plasirao u polufinale Kupa UEFA. Tu utakmicu ljubitelji fudbala u bivšoj državi, a posebno navijači Željezničara, dugo će pamtiti. Nakon pobjede mađarskog Videotona u prvom meču rezultatom 3:1, "Željo" je na "Grbavici" imao povoljan rezultat od 2:0 sve do pred kraj utakmice kada je Čuhaji postigao pogodak i na taj način svom timu obezbijedio plasman u finale Kupa UEFA, gdje je poražen od madridskog Reala.

"Čitav život vezan sam za Željezničar, od juniora, seniora, do stručnog štaba, i 'Grbavicu' još osjećam kao svoj drugi dom. Priznanje koje nam je dodijelila UEFA svakako je potvrda da se u klubu uvijek dobro radilo. Međutim, isto tako ovo priznanje mora biti stimulans da klub nastavi ovim tempom. Teško je da sadašnji 'Željo' u Evropi može ponoviti uspjehe koje je napravila ekipa iz tadašnjih vremena", kaže Mišo Smajlović, fudbalska legenda sa "Grbavice".

Veliki doprinos ovom priznanju iz Niona donijeli su i evropski rezultati kluba od nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kada je Željezničar igrao u trećem pretkolu Lige evropskih prvaka, ali je od ostalih bh. klubova imao zapaženije nastupe i u Kupu UEFA.

(Nezavisne)