Druga Britanka u Formuli 1?
0

VIDEO / Željela bi da bude ženski Lewis Hamilton

Sarajevo-x.com
Alice Powell
Alice Powell
Alice Powell se nada da će nakon 30 godina još jedna Britanka postati vozačica Formule 1 i da će to biti ona. Počela je da vozi karting automobile kad joj je bilo osam godina, prije nego što je privukla pažnju trkačkog tima Manor Competition, koji su proslavili Lewisa Hamiltona i Kimija Raikkonena.

Ova 17-godišnjakinja će pokušati da pobijedi muške rivale u takmičenju Formula Renault u Velikoj Britaniji, prije nego što joj se otvore vrata Formule 1. Voljela bi da bude inspiracija svim mladim ženama koje vole taj sport.

"Muškarci i žene su isti. Ne vidim razloga zašto ja kao djevojka ne bih mogla da pobijedim muškarca", rekla je Alice za magazin Times.

Ističe kako ne postoji dovoljno ženskih uzora u ovom sportu, zbog čega su djelimično krivi i roditelji, jer samo gledaju na opasnosti, a ne na prednosti.

"I moja majka se brine, ali me podržava. Jednom sam se prevrnula, međutim, nije me bilo strah. Ko se boji, nije stvoren za ovaj sport", kaže hrabra Alice.

Samo pet svjetskih vozačica je učestvovalo u vrhunskim utrkama. Divina Galcia postala je prva, ali i jedina Britanka koja je učestvovala u Formuli 1 u periodu od 1976. do 1978. godine.