sport
0

Zbog tragedije Lokomotiv propušta sezonu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Hokejaški klub Lokomotiva iz Jaroslavlja objavio je da će propustiti cijelu sezonu zbog tragedije u kojoj je skoro cijeli tim izgubio život.

U avionskoj nesreći, koja se desila u Jaroslavlju u srijedu, kada je tim krenuo u Minsk na prvi meč sezone u kontinentalnoj KHL ligi, poginulo je 36 igrača i zvaničnika kluba, kao i sedam članova posade.

Nesreću je od igrača preživio samo Aleksander Galimov, kojem su opekotine zahvatile 90 posto tijela, uz jednog člana posade. Stanje obojice je i dalje kritično.

Na komemoraciji u dvorani gdje Lokomotiva igra utakmice, prvi čovjek kluba iz Jaroslavlja Jurij Jakoljev objavio je da će tim propustiti cijelu sezoni i da je to jasan stav kluba.

"Moramo da obnovimo tim, u to nema sumnje. Ali, za to su nam potrebni ljudi i vrijeme", rekao je Jakovljev.

U četvrtak, predsjednik KHL lige Aleksander Medvedev rekao je da su ostali članovi lige odlučili da ponude po trojicu igrača da bi pomogli Lokomotivi da izgradi tim za predstojeću sezonu.

Utakmice prvog kola kontinentalne lige odgođene su za ponedjeljak, a pored komemoracije u Jaroslavlju, ona je održana i u Minsku, gde su igrači i navijači Dinama odali počast poginulim članovima Lokomotive u vrijeme kada je utakmica ta dva kluba trebalo da bude odigrana.

U timu Lokomotive nalazili su se igrači iz deset zemalja, a predvodio ih je kanadski trener Bred Mekrimon i švedski golman i osvajač olimpijskog zlata Štefan Liv.

Lokomotiva iz Jaroslavlja osnovana je 1949. godine i važi za jedan od najboljih ruskih timova, koji je bio vicešampion KHL lige 2008. i 2009. godine. Prije 14 godina osvojio je titulu u ruskoj Superligi, a potom je osvojio dvije uzastopne titule 2002. i 2003. godine.