sport
0

Završeno prvenstvo FBiH u bilijaru

Sarajevo-x.com
Emina Demirović, Alen Muratović i Dino Rekić
Emina Demirović, Alen Muratović i Dino Rekić
Druga sezona takmičenja u bilijaru u organizaciji Bilijar saveza FBiH, koja je počela u septembru 2010. godine, završena je u prošlog vikenda, javlja portal Sport.ba.

Ove sezone, pored dva ranga takmičenja za muškarce, po prvi put u Bosni i Hercegovini, organizovano je takmičenje u katgoriji juniora i takmičenje za žene. U masters seriji najuspješniji su bili Dino Ćerimagić i Damir Resić. Oni su se plasirali na Evropsko prvenstvo koje će se održati u Njemačkoj od 23. marta do 3. aprila ove godine.

Masters serija je bila organizovana tako da se nakon po šest kola odigranih u Međugorju i Sarajevu u play-off plasiralo 16 najboljih igrača iz obje divizije. U play-offu su se igrala četiri bilijarske discipline: 8 ball, straight pool 14.1, 9 ball i 10 ball. Pobjednici tih turnira su prvaci FBiH po disciplinama.

Prvak u disiciplini straight pool 14.1 je Moamer Alić, član SBA "Balabushka". Benjamin Mujičić, član SBK "Predator", je prvak u disciplini 9 ball. Ovaj dvadesetogodišnjak je najmlađi prvak u historiji prvenstva FBiH u bilijaru. Dino Ćerimagić (SBK "Predator") je prvak FBiH u dvije discipline: 8 ball i 10 ball. Na tabeli play-offa, po ostvarenim rezultatima u ove četiri discipline, Ćerimagić je zauzeo prvo mjesto.

Drugi je bio njegov klupski kolega Damir Resić. Resić je viceprvak u disciplinama straight pool 14.1 i 10 ball, treći u 8 ball-u i peti u 9 ballu. Zahvaljujući ovim rezultatima, Ćerimagić i Resić su se plasirali na Evropsko prvenstvo. Evropsko prvenstvo se održava u Brandenburgu, Njemačka. Naša dvojica najuspješnijih igrača će nastupiti u sve četiri pomenute discipline.

U open seriji, drugoj ligi FBiH, prvu poziciju zauzeo je Dino Rekić. Prva četvorica su se plasirala u master seriju naredne sezone. To su: Dino Rekić, Mustafa Hadžibajrić, Mirza Hadžibajrić i Nermin Delić. Svi su članovi SBK "Mercur".

U Ligi za žene nastupilo je 16 takmičarki. Prvakinja FBiH je Emina Demirović, koja je prošle sezone nastupala u Open seriji, kao jedina žena u ovom takmičenju. Druga je Lejla Zejnić (SBK "Mercur"), a treća Ada Pašić (SBK "Predator").

U juniorskoj konkureniciji takmičilo se 45 mladih igrača u Sarajevu i Međugorju. Ova brojka čini juniorsko prvenstvo najmasovnijim takmičenjem u organizaciji BSFBiH ove sezone. Prvak u juniorskoj kategoriji je Alen Muratović. On je i bronzani u seniorskoj konkurenciji u disciplini 9 ball. Drugi je tuzlak Denil Babović, a treći Sanjin Pehlivanović. Devetogodišnji Pehlivanović je jedan od najmlađih igrača registrovanih u BSFBiH. Svi su članovi SBK "Predator".

Sezona 2011/12 počinje 28. maja 2011. godine. Svi zainteresirani ljubitelji bilijara mogu se prijaviti za takmičenje u organizaciji BSFBiH. Prijava se vrši preko klubova, a kontakt podatke o klubovima možete naći na web-stranici Saveza bilijarsavezfederacije.ba, u sekciji klubovi. Klubovi organizuju i škole bilijara za sve uzraste.