Svečanom ceremonijom
140

Završene Paraolimpijske igre u Tokiju, BiH se kući vraća s bronzom

K. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Gašenjem plamena na Olimpijskom stadionu u Tokiju zvanično su završene 16. ljetne Paraolimpijske igre na kojima je nastupilo rekordnih 4.537 sportista iz 162 zemlje, a među kojima je bilo i 16 bh. sportista.
Naš paraolimpijski tim se iz Tokija vraća s jednom medaljom i to bronzanog sjaja, a osvojili su ga reprezentativci u sjedećoj odbojci koji su u meču za treće mjesto pobijedili Brazil rezultatom 3:1 (23:25, 25:19, 25:18 i 25:11).

Najmlađi bh. učesnik na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, stonoteniser Haris Eminović, doživio je dva poraza u prva dva meča i tako je završio nastup u Tokiju.

Dževad Pandžić je na Paraolimpijskim igrama u Tokiju završio svoj nastup na 7. mjestu bacivši kuglu 11.03 metara, a to je bio njegov lični, ali i novi državni rekord.

Ervin Bejdić je nastupao u disciplini zračni pištolj P1 u kategoriji SH1 i pogodio je 539 krugova te ovim rezultaton zauzeo 26. mjesto od 27 takmičara.

Zerina Skomorac je nastupala u disciplini "mješovito - zračna puška na 10 metara", u kategoriji SH2 i ostvarila rezultat od 629.9 krugova, što joj je bilo dovoljno za 28. mjesto od ukupno 36 takmičara.

Što se tiče Paraolimpijskih igara u Tokiju, one su sigurno bile najspecifičnije u historiji, prvenstveno jer su odložene za godinu dana zbog pandemije koronavirusa, a sada su održane u izuzetno teškim uslovima, bez publike i uz stroge epidemiološke protokole te silna testiranja svih učesnika.