sport
165

Završena Premijer liga u streljaštvu: SK Sarajevo najuspješniji

Klix.ba
Svečanim proglašenjem pobjednika, dodjelom pehara i medalja u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji, jučer je u Domu strijelaca u Zenici završena Premijer liga BiH u streljaštvu za 2015. godinu.

Tatjana Đekanović i Nedžad Džanković postavili su nove državne rekorde, a Streljački klub Sarajevo sa osvojene dvije titule najuspješniji je klub Lige za 2015. godinu. Posebno ubjedljivi su bili u muškoj konkurenciji gdje su osvojili maksimalan broj bodova, pobijedivši u svim kolima, a ženska ekipa Streljačkog kluba Sarajevo osvojila je 47 bodova iz pet kola.

Kod pištoljaša pobijedila je ekipa Geofona iz Teslića sa 49 bodova, ispred ekipa Visokog sa 43 i Mladosti iz Gacka sa 36 bodova.

Najbolja muška ekipa u gađanju puškom, ekipa SK Sarajevo, pobijedila je u svim kolima i osvojila maksimalan broj bodova, dok je ekipa Geofona osvojila drugo mjesto sa 44 boda, a ekipa Zenice 40 bodova.

Neizvjesna borba, za pobjednika Lige u ženskoj kategoriji, vodila se do zadnjeg kola i odlučivao je svaki pojedinačni nastup iz kola u kolo. Ipak ženska ekipa SK Sarajevo je zahvaljujući ujednačenom kvalitetu i standardno dobrim rezultatima pobjedila sa 47 bodova, ispred konkurentkinja iz SK Zenica koje su osvojile 45 bodova i takmičarki iz Geofona koje su osvojile 43 boda.

U pojedinačnoj konkurenciji kod Pištoljaša pobjednik lige se nije znao do zadnjeg ispaljenog hica. Za nijansu je pobijedio takmičar Siniša Petković iz Teslića sa prosjekom od 556.5 krugova, ispred Ladislava Kremenjaša (SK Sarajevo) sa 555 krugova i Adnana Sadžaka iz Teslića sa 554.5 krugova.

Kod žena ubjedljiva je bila Tatjana Đekanović iz Teslića i sa novim rekordom od 415.9 krugova popravila je lični prosjek i pobijedila sa prosjekom od 412.3 kruga, ispred Eme Škaljo (Zenica) sa 408.6 krugova i Ejle Kalabušić (Sarajevo) sa prosjekom od 405.2 kruga.

U muškoj konkurenciji borba za prvo mjesto vodila se između takmičara istog kluba Nedžada Fazlije i Nedžada Džankovića. Ipak "učenik je bio bolji od trenera" pa je rekordnim gađanjem od 624.2 kruga u zadnjem kolu Džaković preuzeo prvo mjesto.

Ukupan prosjek koji je ostvario Nedžad Džanković (Sarajevo) bio je 617.1 krug, Nedžad Fazlija (Sarajevo) 614.6 krugova, a Bakir Spahić (Zenica) imao je prosjek od 604.2 kruga.

Posebno treba istaći da je u ligi učestvovalo dosta mladih strijelaca koji su sticali iskustva i postavljali svoje lične rekorde, a ohrabruju i rezultati naših najboljih strijelaca pred Evropsko prvenstvo u Gyoru (Mađarska) u februaru sljedeće godine.