Forbes
7

Zatvorenik Mayweather najplaćeniji sportista današnjice

Totalsport
Floyd Mayweather (Foto: AFP)
Floyd Mayweather (Foto: AFP)
Američki bokser Floyd Mayweather je sportista koji je u posljednjih 12 mjeseci zaradio najviše novca, objavio je ugledni magazin Forbes.

Svjetski prvak u velter kategoriji (verzija WBC) je za borbe protiv Victora Ortiza i Miguela Cotta, te zahvaljujući brojnim sponzorskim ugovorima, zaradio čak 85 miliona dolara. Opravdao je na taj način nadimak Money (Novac) koji je dobio zbog svog rastrošnog stila života. U svom bogatstvu, međutim, Mayweather trenutno ne može uživati jer se nalazi u - zatvoru! Odslužuje, naime, tromjesčnu kaznu zbog fizičkog napada na bivšu djevojku i majku svoje djece.

Na drugom je mjestu prema zaradi također bokser, Filipinac Manny Pacquiao koji je nedavno skandaloznom odlukom sudija ostao bez WBO naslova u velter kategoriji. Unatoč tome, u proteklih je 365 dana na njegov račun sjelo 62 miliona dolara.

Golfer Tiger Woods, koji je predvodio ovu listu od 2001. godine, pao je na treće mjesto. Iako je daleko od nekadašnjih uspjeha, ipak je zaradio čak 59,4 miliona dolara. Košarkaš Miamija LeBron James je na četvrtom mjestu (53 miliona dolara), a Top 5 zaokružuje teniski genijalac Roger Federer (52,7 miliona).

Najbogatiji nogometaš je David Beckham na osmom mjestu (46 miliona), a odmah iza njega na listi je i zvijezda Real Madrida Cristiano Ronaldo (42,5 miliona). Najplaćenija svjetska sportistkinja je prva teniserka svijeta Marija Šarapova koja na ukupnoj listi zauzima tek 26. mjesto (27,9 miliona).

Lista sportistas najvećom zaradom u zadnjih 12 mjeseci (prema Forbesu):

  1. Floyd Mayweather jr. (SAD/boks) 85 miliona dolara
  2. Manny Pacquiao (Filipini/boks) 62 miliona
  1. Tiger Woods (SAD/golf) 59,4 miliona
  2. LeBron James (SAD/košarka) 53 miliona
  3. Roger Federer (Švicarska/tenis) 52,7 miliona
  4. Kobe Bryant (SAD/košarka) 52,3 miliona
  5. Phil Mickelson (SAD/golf) 47,8 miliona
  6. David Beckham (VB/nogomet) 46 miliona
  7. Cristiano Ronaldo (Portugal/nogomet) 42,5 miliona
  8. Peyton Manning (SAD/američki nogomet) 42,4 miliona