sport
0

Zatvorene 13. paraolimpijske igre u Pekingu

FENA
U Pekingu su danas završene 13. paraolimpijske igre.

Igre je zatvorio predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta (IPC) Philip Craven. Uslijedilo je spuštanje paraolimpijske zastave koju je Craven uručio gradonačelniku Londona Borisu Johnsonu.

U proteklih 11 dana više od 4.000 sportaša s invaliditetom borilo se za odličja u 20 sportova.

Najuspješniji na Paraolimpijskim igrama bili su Kinezi koji su osvojili 211 medalja (89 zlatnih, 70 srebrenih i 52 bronzane). Britanci su došli do 102 odličja (42, 29, 31), a Amerikanci do 99 medalja (36, 35, 28).

U Pekingu je 76 zemalja osvajalo medalje, a među njima je i BiH koja se zahvaljujući srebru odbojkaša našla na listi osvajača odličja.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci ostvarila je najveći uspjeh kada su u pitanju nastupi bh. sportaša u Pekingu. Odbojkaši BiH su u kineskoj prijestolnici ostvarili pobjede nad Kinom, Irakom, Rusijom i Egiptom, dok su u finalu poraženi od Irana.

Za reprezentaciju BiH u sjedećoj odbojci nastupili su: Sabahudin Delalić, Esad Durmišević, Ismet Godinjak, Safet Alibašić, Dževad Hamzić, Ermin Jusufović, Hidajet Jusufović, Zikret Mahmić, Adnan Manko, Asim Medić, Ejub Mehmedović i Mirzet Duran.

Pored njih u Pekingu su nastupili Dženita Klico i Dževad Pandžić (atletika) te Izudin Husanović (streljaštvo). Zapažen nastup imala je Klico, koja je u bacanju kugle osvojila šesto mjesto uz svoj najbolji rezultat sezone.

U Peking su putovali i treneri: Mirza Hrustemović, Nevzet Alić i Abid Čišija (sjedeća odbojka), Nihad Bukvić (atletika) i Ilijaz Crnica (asistent-trener streljaštvo), predstavnici Paraolimpijskog komiteta BiH: Mustafa Demir, Hrvoje Rebić, Harun Drljević, ljekar Damir Jaganjac i tehničko osoblje: Davorin Brdanović i Almedin Osmanović.

Povratak bh. tima u Sarajevo planiran je 18. septembra.