{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zastavu BiH na otvaranju nosi Nedžad Fazlija

F
25.6.2009. u 13:15
0
8
Zastavu BiH na otvaranju nosi Nedžad Fazlija
0
Zastavu BiH na otvaranju nosi Nedžad Fazlija
Mediteranske igre 16. put zvanično će biti otvorene u petak u 21.00 sat u italijanskoj Pescari. Na stadionu "Adriatico" zastavu Bosne i Hercegovine na svečanoj ceremoji nosit će strijelac Nedžad Fazlija.
U Pescari će biti zastupljene 23 zemlje i oko 4.000 sportista, koji će se takmičiti u 29 disciplina. Bh. sportsku delegaciju na MI predstavljat će 128 članova, od kojih 86 sportista, koji će se za odličja boriti u 14 sportova.

Ispred Olimpijskog centra Zetra na put u Pescaru danas je svečano ispraćena i druga grupa sa 40 naših sportista i sportašica u odbojci, boksu, boćanju, tenisu i stonom tenisu.

Posljednja grupa naših predstavnika u Italiju putuje 28. juna.

MI se održava svake četvrte godine, a okuplja države mediteranskog bazena. Prve mediteranske igre su održane 1951. u egipatskoj Aleksandiji. Od 1993. održavaju se godinu dana nakon olimpijskih igara.

Pravila MI zahtijevaju najmanje 18 olimpijskih sportova. Na tim igrama su zastupljeni veliki klasični sportovi poput atletike, plivanja i gimnastike, kao i drugi olimpijski sportovi, kao što su mačevanje, biciklizam, streljaštvo, džudo, boks, kajak, dizanje tegova i drugi. Pored kolektivnih sportova - košarke, nogometa, rukometa i odbojke, bit će zastupljeno i kuglanje te golf i karate, discipline koje teže da dobiju svoje mjesto i na oimpijskim igrama 2016.

Zemlje učesnice MI u Pescari su: Albanija, Alžir, Andora, Bosna i Hercegovina, Kipar, Hrvatska, Egipat, Francuska, Grčka, Italija, Liban, Libija, Malta, Maroko, Monako, Crna Gora, Srbija, San Marino, Sirija, Slovenija, Španija, Tunis i Turska.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: