Sjajni Michael Buffer
0

VIDEO / Zaradio 400 miliona dolara najavljujući bokserske mečeve

Totalsport
Michael Buffer zove se 65-godišnji gospodin harizmatičnog izgleda i još harizmatičnijeg glasa koji najavljuje najveće bokserske mečeve već gotovo 30 godina.

Najavio je Buffer i sraz za svjetskog prvaka u teškoj kategoriji po WBA verziji prošle subote u Nürnbergu, između Davida Hayea i Nikolaja Valujeva.

Radeći upravo taj posao, Buffer je u karijeri zaradio preko 400 miliona dolara. Najveći dio te zarade donijelo mu je autorsko pravo na frazu “Let's get ready to rumble! (Pripremimo se za grmljavinu!)”, koju je derivirao iz nekoliko najavljivačkih fraza i izjave Muhammada Alija, koji je uoči svojih mečeva znao govoriti “I'm ready to rumble”.

Slučaj je htio da je Buffer od te fraze zaradio golemu većinu od spomenutih 400 miliona dolara, obzirom da ju je, nakon što ju je proslavio svojim najavama, uz autorsku naknadu prodavao muzičkoj industriji, proizvođačima videoigara, kao i proizvođačima suvenira. Svoju je frazu Buffer autorski zaštitio 1992. godine.

Kad ga pitaju kako odgovara na pitanje “čime zarađujete za život?”, Buffer spremno kaže.

  • Kao sportski najavljivač!

Posao je, kaže, počeo raditi početkom osamdesetih godina.

  • Volio sam boks. Gledao sam jedan meč na TV-u sa svojim sinom i najavljivač je odradio traljav posao. Nije bilo nikakvog efekta, nije bilo pauze pri objavi sudijske odluke, dramatike koje je trebalo biti. Sin mi je rekao: “Tata, ti bi mogao bolje”. Pomislio sam zašto ne bih probao. Prvo je iskustvo bilo katastrofalno, ali već je drugi put bilo bolje. Televizija je svojom moći učinila ostalo.

Prošle mu je godine dijagnosticiran najveći mogući neprijatelj njegovu poslu: rak grla. Otišao je na operaciju u ranoj fazi bolesti, spasio život i glasnice.

Tokom karijere kao najavljivač bokserskih mečeva pojavljivao se u čak 12 filmova. Među ostalima, i u dva posljednja nastavka Rockyja.