sport
0

Zanimljive partije četvrtog kola šahovskog turnira "Bosna 2013"

Klix.ba
Danas je odigrano četvrto kolo 43. međunarodnog šahovskog turnira "Bosna 2013".

Prošlogodišnji pobjednik Viktor Erdoš je imao priliku da bijelim figurama pokuša dobiti vodećeg Gabora Pappa. Međutim, Papp nije branio svoje vodstvo pasivnom igrom, već je dao dvije figure za topa i pješaka, ali sa vrlo nejasnom pozicijom. Upravo kada se očekivala zanimljiva partija Papp je sa pozicije sile ponudio remi koji je Erdoš prihvatio.

Druga partija u vrhu između Kovačevića i Grandeliusa je završena remijem nakon korektne igre. To je dalo priliku nekolicini igrača da se pobjedama približe samom vrhu.

Kožul je kaznio vrlo eksperimentalnu igru Denisa Kadrića. Markuš je postepeno nadigrao Nikolu Nestorovića, a Nikoliću je nakon dobre igre u početku ipak trebala mala pomoć protivnika da dobije partiju. Konačno je proradio Borki Predojević, ubjedljivom pobjedom protiv Burovića.

Značajniji rezultati četvrtog kola:

Erdoš Viktor – Papp Gabor remi Kovačević Aleksandar – Grandelius Nils remi Can Emre – Nikolić Predrag 0 – 1 Markuš Robert – Nestorović Nikola 1 – 0

Kadrić Denis – Kožul Zdenko 0 - 1 Banusz Tamas – Šebenik Matej 1 – 0 Predojević Borki – Burović Ismet 1 - 0

Na tabeli trenutno vodi Papp sa 3,5 boda a slijede Erdoš, Kovačević, Grandelius, Nikolić, Markuš, Kožul i Banusz sa 3 boda.

Kompletna lista igrača i rezultati dostupni su ovdje.

Sutra se igraju partije petog kola sa početkom u 16:00 sati u hotelu Saraj u Sarajevu. Turnir je otvorenog karaktera za sve zainteresirane posjetitelje.