Cijena oko pola miliona dolara
0

Zadnja Gehrigova palica na aukciji

Totalsport
Lou Gehrig
Lou Gehrig
Bejzbolska palica kojom je legendarni Lou Gehrig udario svoje posljednje optrčavanje i koju je potom predao Bingu Russellu, ocu poznatoga holivudskog glumca Kurta, trenutno je na aukciji u SCP Auctionsu.

Aukcijska kuća specijalizirana za prodaju sportske memorabilije dobila je čast tržiti sportskim artefaktom senzacionalne vrijednosti. Isti je pripadao Louu Gehrigu zvanom Iron Horse (Željezni konj), ponajboljem bejzbolašu svog vremena. Palicom je Gehrig udario svoje posljednje optrčavanje (homerun) u ekshibicijskoj utakmici njegovih New York Yankeesa 14. aprila 1939. godine. Nakon uspješnog poteza palicu je ostavio tada 12-godišnjem Bingu, jednom od dječaka koji su skupljali igračima lopte i palice, pri povratku na klupu.

Veća tada vidno bolesni Gehrig, koji je patio od amiotrofične lateralne skleroze, odigrao je iste godine samo osam utakmica prije no što se povukao. Umro je od posljedica teške bolesti dvije godine kasnije, 1941., u 38. godini života. Po njemu je bolest dobila naziv: i danas se zove Lou Gehrigova.

Vrijedan je rekvizit u vlastitom domu Bing Russel, nekadašnji glumac u westernima (Rio Bravo, Sedmorica veličanstvenih, TV-serija Bonanza) i vlasnik niželigaškoga bejzbolskog kluba Portland Mavericksa, čuvao duge 64 godine smješten ispod kišobrana u uglu dnevne sobe. Otac Kurta Russella i djed Matta Franca, bivšeg profesionalnog bejzbolaša u MLB-u, umro je 2003. godine, a palicu je oporukom ostavio najstarijem djetetu, Mattovoj majci Jill.

Nedavno su se u porodice složile da palica s nevjerojatnom pričom zaslužuje objavljivanje novog vlasnika i značajno mjesto u vitrini nekog sretnog kolekcionara.

Dosad je najveću cijenu među bejzbolskom memorabilijom dosegla palica kojom je Babe Ruth odigrao prvo optrčavanje na uvodu sezone 1923. godine u New Yorku. Prije šest godina prodana je za 1.265 miliona dolara. Očekuje se da bi Gehrigova mogla doseći polovinu te cijene.