sport
0

Za petero sportista u RS-u doživotna primanja

FENA
Marijanu Benešu, Antonu Josipoviću, Đorđu Lavrniću, Đurđici Vujaković i Draganu Kusmuku, osvajačima olimpijskih i medalja s evropskih i svjetskih prvenstava Vlada RS-a dodijelila je doživotna primanja, potvrdio je danas ministar za porodicu, omladinu i sport RS-a Proko Dragosavljević.

Istaknuo je da su ovi sportisti dali značajan doprinos razvoju i afirmaciji sporta, ali da su dodijeljena primanja na određeni način i podsticaj za mlade perspektivne sportiste.

Prema usvojenoj uredbi Vlade RS-a o sportskim priznanjima i nagradama za poseban doprinos razvoju i afirmaciji sporta, osvajači olimpijskih zlatnih medalja primat će doživotno tri prosječne plaće iz decembra prethodne godine, srebrenih dvije i po, a bronzanih dvije.

Za nosioce zlatnih medalja sa svjetskih i evropskih prvenstava određene su dvije i po prosječne plaće iz decembra prethodne godine, a srebrenih dvije.

Osvajači bronzane medalje na svjetskom prvenstvu primat će jednu i po prosječnu plaću, a bronze s evropskog prvenstva jednu prosječnu plaću.

Uredba se odnosi na sportiste s navršenih 35 godina koji žive na teritoriji RS-a i koji ne uživaju ovo pravo u nekoj drugoj državi.