Pretekli Manchester United
0

Yankeesi postali prvi sportski brand svijeta

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Američki poslovni magazin Forbes pobrojao je deset najbolje stojećih sportskih klubova svijeta po pitanju vrijednosti njihovog branda.

Na prvom su mjestu aktuelni prvaci u Američkoj bejzbol ligi (MLB) New York Yankeesi, koji su na vrhu poretka iz prošle godine pretekli engleski nogometni klub Manchester United.

Njihov proboj na prvo mjesto leži u činjenici da su lani osvojili 27. World Series u svojoj povijesti, te otvorili vrata svog novog stadiona. Bruto-prihod od prodaje njihovih suvenira nakon osvajanja naslova popeo se prošle godine na 450 miliona dolara, dok je novi stadion prouzrokovao 40-postotno povećanje prihoda od sponzorskih ugovora.

Prema procjeni Forbesa, brand Yankeesa u ovom trenutku vrijedi 328 miliona dolara, što iznosi 21% od ukupne vrijednosti organizacije (1,6 milijardi dolara), računajući igrače.

Na drugom mjestu Manchester Unitedov brand vrijedan je 285 miliona dolara, što predstavlja 16-postotni udio u ukupnoj vrijednosti premierligaškog velikana (1,835 milijardi dolara).

Na trećem je mjestu madridski nogometni klub Real, ispred najvrednijeg brenda NFL lige Dallas Cowboysa, te nogometnih klubova Barcelone i Bayerna, koji vrijednost branda crpi iz 30-godišnjeg sponzorskog ugovora s osiguravateljskim divom Allianzom, rekordnim kad je dužina sponzorske saradnje u pitanju. Naravno, u sportu.

U Top 10 mjesta je našlo pet nogometnih klubova, tri bejzbolska i dva iz američkog nogometa.

Forbes, Top 10 svjetskih sportskih brandova (u milionima dolara):

  1. New Yor Yankees (bejzbol, MLB) 328
  2. Manchester United (nogomet, Premiership) 285
  3. Real Madrid (nogomet, Primera) 240
  4. Dallas Cowboys (američki nogomet, NFL) 208
  5. Barcelona (nogomet, Primera) 180
  6. Bayern München (nogomet, Bundesliga) 178
  7. Arsenal (nogomet, Premiership) 176
  8. Boston Red Sox (bejzbol, MLB) 163
  9. New York Mets (bejzbol, MLB) 158
  1. New England Patriots (američki nogomet, NFL) 156...
Vezani članci