sport
0

Xiang Liu napušta atletiku: Srce me vuče, ali noga kaže ne

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Kineska atletska ikona, 31-godišnji Xiang Liu, bivši svjetski rekorder na 110 m prepone, olimpijski pobjednik iz Atene 2004. i svjetski prvak iz 2007. objavio je u utorak da završava karijeru.

"Odlazim u penziju. Želim započeti novi put", objavio je Liu u poruci na svom mikro-blogu, navodeći povrede kao glavni razlog za svoju odluku.

"Iako me srce još uvijek vuče, moja noga mi je već nekoliko puta rekla ne."

Osvajanjem zlatne olimpijske medalje u Atini 2004. Xiang Liu, postavljanjem svjetskog rekorda (12.88) 2006. te osvajanjem zlata na Svjetskom prvenstvu 2007. u Osaki postao je jedan od najpopularnijih kineskih sportista, u rangu s košarkaškim divom Yao Mingom, koji je također zbog povrede morao prerano završiti karijeru 2011. godine.

No, kad je na domaćim Igrama 2008. godine trebao braniti naslov i bio jedan od favorita za zlato, već u kvalifikacijskoj utrci ispriječila mu se povreda Ahilove tetive. Tu su počeli njegovi zdravstveni problemi, a razočaran je Kineza je bilo toliko da je bio suočen s optužbama da je iznevjerio cijelu naciju.

Četiri godine poslije, nakon što je 2011. na SP-u u Daeguu osvojio srebrnu medalju, Xiang Liu je bio među favoritima na Igrama u Londonu. No, njegov je nastup opet završio povredom Ahilove tetive, zbog čega je kineski atletičar pao već na prvoj preponi.

Uslijedila je jedna od najdirljivijih i najtužnijih scena na Olimpijskom stadionu u Londonu. Xiang Liu je na jednoj nozi odskakutao do posljednje prepone, poljubio ju i već tada naznačio da je kraj karijere blizu.

Sa službenom objavom čekao je još dvije i po godine, nadajući se da bi mogao pobijediti zdravstvene tegobe.