Učestvuje cijeli svijet
16

Wings for Life World Run: Instalirajte aplikaciju i trčite za one koji ne mogu

Klix.ba
Bosna i Hercegovina će i ove godine biti dio jedinstvenog događaja, globalne utrke Wings for Life World Run u kojoj cijeli svijet trči za one koji ne mogu, a samo s jednim ciljem – pomoći u istraživanju povreda kičmene moždine.

U utrci koja je prvi put održana 2014. dosad je učestvovalo više od pola miliona trkača, profesionalaca i amatera, kao i osoba u invalidskim kolicima u više od 66 država na svih sedam kontinenata.

Kako se registrovati?

Utrka u cijelom svijetu starta u isto vrijeme, 5. maja, a u BiH će se uz pomoć aplikacije u Mostaru i Sarajevu trčati s početkom u 13 sati.

Instaliranjem aplikacije Wings for Life World Run za iOS ili Android, sami ili u grupi trčati možete u Mostaru (Sveučilište Mostar) i Sarajevu (Kampus Sarajevo) ispred virtuelnog presretačkog vozila uz svoj mobilni uređaj. Potrebno je da imate uključen internet kao i lokacijske usluge na mobilnom uređaju.

Možete kreirati stazu, organizirati vlastitu utrku ili se jednostavno priključiti postojećoj App utrci u nekom od ova dva bh. grada.

Također, možete napraviti samo donaciju za fondaciju, možete donirati i prijaviti se da trčite, možete donirati i trčati sami, a možete donirati i priključiti se grupnim trčanjima sa aplikacijom u Sarajevu i Mostaru.

Registrovati se možete svojom e-mail adresom ili preko svog Facebook profila.

Za registraciju na organizovanu utrku u Sarajevu ili Mostaru potrebno je prvo uplatiti kotizaciju u minimalnom iznosu od 10 eura unosom vaučer koda koji im obezbjeđuju lokalne organizacije (ukoliko je takva opcija dogovorena na toj lokaciji) ili jednostavno sa svojom kreditnom/debitnom karticom, unosom potrebnih podataka sa kartice (broj kartice, datum isteka i CVC kod).

Učesnici ovih utrka ujedno učestvuju i u globalnom poretku.

Nagrada za najbržeg trkača ili trkačicu u oba bh. grada bit će vaučer Intersporta u iznosu od 100 KM. Također, za drugo i treće mjesto predviđene su nagrade.

O utrci Wings for Life World Run

Wings for Life World Run je globalna utrka iza koje stoji međunarodna neprofitna fondacija za istraživanja povreda kičmene moždine Wings for Life. Trčati mogu svi, amateri i profesionalci, a stopostotna vrijednost iznosa startnine od ove utrke namijenjena je istraživanjima kičmene moždine.

Organizirana je tako da pola sata nakon globalnog starta, presretačko vozilo kreće sa starta svih lokacija na kojima se utrka održava. Sve dok je trkač ispred presretačkog vozila, ostaje u utrci, ali kada ga prestigne, utrka je za njega završena.

Utrka u cijelom svijetu kreće u istom trenutku, tako neke zemlje s utrkom započinju noću. Recimo, utrka u kalifornijskoj Santa Clariti počinje u 4 sata ujutro, dok u Melbourneu trkači sa startne linije kreću u 21 sat. U BiH trčimo u 13 sati po “našem” vremenu.

Ljubav i zajedništvo najbolja su motivacija za pomjeranje granica vlastitih mogućnosti i nema sumnje da će tako biti i ovog 5. maja.

Uključiti se u utrku Wings for Life World Run i 5. maja 2019. i trčati s cijelim svijetom za one koji ne mogu možete uz pomoć aplikacije u Sarajevu ili u Mostaru.