sport
0

Wing Chun je borilačka vještina koja je spojila Balkan

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Iako smo svjedoci brojnih nesuglasica i razilaženja na prostorima Balkana, ovaj region, bez sumnje, ima i brojne pozitivne priče. Agencija Anadolija donosi jednu od njih.

U saradnji sa Internacionalnom Wing chun Kung fu asocijacijom, klub borilačkih vještina "Imperator“ iz Sarajeva organizovao je seminar i polaganje rangova u borilačkoj vještini wing chun kung fu, koja je malo poznata na našim prostorima, ali je veoma raširena u svijetu. 

No, upravo oko wing chuna okupili su se sportisti i rekreativci iz balkanskog regiona, vježbači iz Makedonije, Srbije, BiH i Slovenije. Njihova krovna orgnizacija zove se "Internacionalna wing chun kung fu asocijacija“.   O ovoj borilačkoj vještini za agenciju Anadolija govorio je najviše rangirani majstor u asocijaciji Predrag Koviljac. On je, inače, šesti nivo desetog majstorskog stepena. Njegov matični klub nalazi se u Sremskoj Mitrovici u Srbiji. Ovim stilom se bavi više od dvadeset godina i ima veliki broj učenika po cijeloj Evropi.   "Wing chun je borilačka vještina nastala kao miks tadašnjih kineskih sistema, ali tačan period njenog nastanka nije utvrđen iako se pretpostavlja da je to bilo prije 200-500 godina“, rekao je Koviljac za agenciju Anadolija dodavši kako je riječ o staroj vještini u kojoj postoje svi elementi borbe, udarci nogama, rukama, laktovima, koljenima.

"Poenta vještine je kako da pamet pobijedi fizičku snagu“, istakao je Koviljac i dodao da je wing chun prvenstveno borilačka vještina koja služi za odbranu.Vještina je veoma efikasna i atraktivna. Danas je, osim rekreativaca, treniraju i specijalne policijske i vojne snage širom svijeta.  Kao primjer, Koviljac je naveo da specijalna policija i vojska u Makedoniji treniraju wing chun.

"Mi ne gledamo ko je koje nacionalnosti i vjere, nego nam je važna ljubav prema sportu i ovoj borilačkoj vještini“, kazao je Koviljac.

Profesor sporta i tjelesnog odgoja Mirza Pašić je za AA rekao da se ovom vještinom bavi već desetak godina u slobodno vrijeme.

"Baveći se ovom vještinom stekao sam mnoga poznanstva, organizovao sam mnoge seminare, takmičenja, prvenstva“, rekao je Pašić. On je dodao dawWing chun u BiH postoji deset do 11 godina. Pašić, kao i brojni vježbači, koji su prisustvovali seminaru u Sarajevu, preporučili su svima bavljenje ovom iznimno korisnom borilačkom vještinom.