sport
18

Wenlock zvanična maskota Olimpijskih igara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zvanična maskota Olimpijskih igara je Wenlock, a njegova uloga je da Igre približi najmlađima i da podstakne njihovo interesovanje za bavljenje sportovima, saopštili su organizatori u Londonu.

Wenlocka je kreirao kreativni studio Iris iz Londona, nakon što je njihov prijedlog za maskotu Igara pobijedio više od 100 prijedloga dizajnera, umjetnika i agencija na konkursu "Compete For" 2009. godine.

"Maskota je dio edukativnog programa igara i njena namjena je da djeca uče o sportskim vrijednostima i olimpijskim takmičenjima", naveli su organizatori.

Oni su dodali da su također napravljena četiri kratka animirana filma koja prate događaje na OI u kojima je Wenlock glavni junak i koji se mogu pogledati na zvaničnom sajtu maskote.

Wenlock je jednooko biće amorfnog oblika koje najviše liči na simpatična čudovišta iz istoimenog animiranog filma koji je realizovao studio Disney 2001. godine.

"Wenlock je ime dobio po seocetu Much Wenlock u blizini Shropshirea u Velikoj Britaniji", u kome su se krajem 19. vijeka održavale "Much Wenlock Igre" na kojima se lokalno stanovnoštvo takmičilo u tradicionalnim seoskim sportovima", navedeno je iz studija Iris.

Trend da svake Igre imaju svoju maskotu potiče od Olimpijskih igara u Meksiku 1968. godine kada je kreirana golubica mira kao prateći detalj slogana Igara "Los juegos de la Paz" (Igre mira).