Obećao veće premije
120

Vučić ugostio srebrene odbojkašice: Za mene ste zlatne, pobijedit ćete vi i Turkinje i Kineskinje

S. G.
Foto: Predsednik.rs
Foto: Predsednik.rs
Odbojkašice Srbije poražene su sinoć u finalu Evropskog prvenstva od selekcije Turske u jednom sjajnom meču, a dan nakon tog susreta upriličen im je prijem kod predsjednika te zemlje Aleksandra Vučića.
Srbijanski lider ugostio je najbolje odbojkašice Srbije koje su jučer svojoj zemlji donijele srebro sa Evropskog prvenstva igranog u Briselu.

"Ne može da bude poraz kada osvojite toliko zlata i osvojite jedno srebro. To što su se radovale ova Karakurt i Vargas, radovale su se. Čestitamo im, ali u Parizu na Olimpijadi će se pjevati druga pjesma. Beskrajno vam hvala na svemu, što se borite uz taj prelijepi osmjeh, vi ste za mene zlatne", rekao je Vučić.

Javnost u Srbiji žestoko je zamjerila selektoru Danieleu Santareliju jer je preuzeo Tursku nakon vođenja Srbije s kojom je ne tako davno bio prvak svijeta. Vučić se dotakao i tog poteza italijanskog trenera.

"Niste kao Santareli koji se raduje tuđem porazu, a ja ga primio ovdje. Morate znati da je cijela zemlja bila uz vas. Bukvalno svi i svuda gdje živi naš narod na prostoru bivše Jugoslavije. Imale ste čudesnu podršku ovdje i ne biste vjerovali koliko su ljudi bili ponosni na vas. Mi nikada nismo imali bolju generaciju ni u jednom sportu i teško da ćemo imati. Imali smo vaterpolo reprezentaciju fantastičnu, ali nikada nismo dobili toliko medalja kao od ženske odbojke. Nadam se da će i naši košarkaši sutra da nas obraduju, a nadam se da će se i muška reprezentacija podići", istakao je srbijanski predsjednik.

Vučić je potom poručio kako će premije za eventualne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine biti drastično veće.

"Čujem da morate da se mučite sa ovim Nizozemkama i Kineskinjama... Računajte da je Pariz za nas najbitniji. Podići ćemo nagradu na 100.000 eura za zlato, a može da se desi da podignemo i na 200.000 eura za svaku zlatnu medalju iz Pariza. Lijepo da ih pobjedite sve u Parizu. I Kineskinje i Amerikanke i Turkinje. Tijana, šta god oni pričali, svi znamo da si bolja od one Vargas. I da znaš da svako u zemlji to isto misli. Odmorite se ovdje dva, tri dana, a onda opet da ih sve pobijedite", dodao je.

Žensku odbojkašku reprezentaciju Srbije za sedam dana očekuje kvalifikacijski turnir za plasman na Olimpijske igre.

Na njemu će osim njih učestvovati i selekcije Ukrajine, Kanade, Češke Republike, Nizozemske, Kine, Dominikanske Republike i Meksika s kojim igraju prvi susret 16. septembra.

Dvije najbolje rangirane reprezentacije plasirat će se na Olimpijadu koja će narednog ljeta biti održana u Parizu.