Užas u Peruu
81

Vozač kamiona na reliju Dakar pregazio čovjeka usred pustinje

Piše: N. K.
Andrej Karginov (42), vozač kamiona koji je 2014. pobijedio na reliju Dakar, ove je godine nakon pet etapa bio treći s vrlo dobrim šansama za novi uspjeh, ali one više ne postoje.

Naime, Karginov je sa svojim tri tone teškim kamionom uletio među grupu navijača, a najteže je stradao 60-godišnji Južnoafrikanac koji je pregažen.

Nesretnik je hitno prebačen u najbliži peruanski grad Arequipu u bolnicu, a srećom povrede nisu opasne po život već je riječ o lomu potkoljenice.

Međutim, organizatori su odmah nakon nesreće odlučili Karginova izbaciti s takmičenja jer se nije zaustavio nakon što je pregazio muškarca.

"Karginov nije bio ni svjestan da je pregazio muškarca. Na usponu se nalazila grupa od pet gledatelja, četvorica su uspjela pobjeći, dok se peti spotaknuo i pao, a preko njegove noge Karginov je prošao zadnjim točkom. Naravno, Andrej nije ni vidio. Bio je uspon i u tom trenutku jedino što vidite je nebo i vrh brda. Pa, on je za nesreću saznao tek kasnije", rekao je Vladimir Čagin, šef tima Kamaza.

Trenutak kada Karginov nalijeće na muškarca možete pogledati na 5:09 minuti priloženog videa.