Izuzetan uspjeh
539

Vojnik Vedad Karić četvrti put osvojio ligu BiH u cestovnom biciklizmu

E. M.
Vedad Karić
Vedad Karić
Ime Vedada Karića će sigurno ostati upisano u historiji bosanskohercegovačkog biciklizma, ali će ga pamtiti i svi oni koji imaju bilo kakvog dodira s ovim sportom u našoj državi i to nakon što je četvrti put osvojio Premijer ligu BiH u cestovnom, ali upisao i titulu osvajača lige u brdskoj vožnji.

Pored toga, njegovi rezultati su ponukali zeničku omladinu da u sve većem broju koriste bicikl kao prevozno sredstvo te se priključe novoosnovanom klubu "Rotacija – SPIN" kao takmičari ili rekreativci. Odbranio je naslov osvajača Premijer lige BiH u najjačoj kategoriji i to četvrti put a osvojio je ukupno 500 bodova.

"Premijer liga naše države nije bila nimalo lagana s obzirom da je tu bilo vozača koji imaju dva kluba na licenci (matični klub iz susjedne zemlje i klub za koji nastupaju na nivou BiH) te su samim tim bili veliki konkurenti u osvajanju titule. Ipak, uspio sam u tome te sa osvojenih 500 bodova donio titulu klubu u svom gradu nakon dugo godina", kazao je Karić.

Ove godine je osvojio i brdsku ligu BiH, što je veliko iznenađenje i za njega lično jer je u toku karijere više vremena i truda posvećivao cestovnom biciklizmu.

"To je ogromna razlika i vjerujte da neću pogriješiti kada kažem da su to totalno dva različita sporta. Ali eto, odlučio sam da sudjelujem u utrkama MTB lige nakon nekoliko veoma dobrih nastupa na međunarodnim utrkama izvan naše zemlje na početku godine gdje sam i pobijedio u jednom maratonu na Hvaru. Ono što moram popraviti je tehnika s kojom bih bio direktan konkurent za podij na UCI utrkama izvan naših granica, što mi je cilj za narednu sezonu. Naravno, pored ove dvije titule Premijer lige BiH osvojio sam državna prvenstva u više disciplina: brdski drumski hronometar, brdsko drumsko prvenstvo, drumski hronometar, XCE eliminator i MTB uspon", dodaje Karić.

On je godinama nastupao za drugi biciklistički klub koji je bio izvan njegove rodne Zenice, a onda je odlučio osnovati novi da pomogne gradu i pokrene pozitivnu sportsku priču. Ističe kako je ispunio ono što je zamislio krajem prošle godine.

"Trenutno biciklistički klub Rotacija – SPIN broji pedesetak aktivnih članova i taj broj raste iz sedmice u sedmicu, a Zenica je uvijek imala dobre bicikliste i iz poštovanja prema njima sam imao tu odgovornost da ponovo vratim zenički biciklizam tamo gdje mu je i mjesto. Mislim da sam na pravom putu, vrijeme će pokazati. Podloga je napravljena i nadam se da će i u budućnosti biti sve više sluha od institucija, te samim tim nam omogućiti sredstva za nastupe na dosta većim i kvalitetnijim utrkama", izjavio je naš sagovornik.

San svakog sportiste je da ode na neko veliko takmičenje, a on je imao čast da brani boje svoje zemlje na evropskim olimpijskim igrama i na individualnom hronometru postigao jako dobro vrijeme s prosječnom brzinom od 45,3 km/h. Bilo mu je bitno da su ljudi u savezu zadovoljni postignutim rezultatom i da do tada, od rata, niko nije vozio tom prosječnom brzinom na oficijelnim utrkama.

"Žao mi je da nisam mogao nastupati na Balkanskom prvenstvu zbog obaveza na poslu, jer sam pripadnik Oružanih snaga BiH i moj poziv je takav da u svakom momentu moram biti u stanju odgovoriti na potrebe sistema", govori Karić.

Zasluženu pauzu će provesti s porodicom nakon čega slijede pripreme u Hercegovini za mnogo naporniju sezonu koja slijedi, a koja će biti ispunjena trkama širom Evrope.

"Kada je u pitanju klub, nastavit ćemo raditi na omasovljenju mlađih kategorija kojih je sve veći broj te ih uvući u takmičarski dio, jer neko mora i da nastavi započeto. Nisam htio ove sezone da to radim s djecom jer se ipak mora posvetiti određeno vrijeme na usvajanju takmičarskih vještina prije nego dijete gurnete u vatru", zaključio je Karić u razgovoru za Klix.ba.