MotoGP
0

VN Katalonije: Treća ovogodišnja pobjeda Lorenza

Totalsport
Jorge Lorenzo (Foto: AFP)
Jorge Lorenzo (Foto: AFP)
Španski motociklist Jorge Lorenzo (Yamaha) pobjednik je Velike nagrade Katalonije, pete utrke sezone Svjetskog prvenstva “kraljevske” MotoGP klase.

Treće je to slavlje ove sezone za 25-godišnjeg Španca i jubilarno 20. u karijeri u elitnoj klasi. Njime je povećao prednost u ukupnom poretku na 20 bodova ispred aktuelnog svjetskog prvaka Caseyja Stonera na Hondi.

Upravo je Stoner krenuo s “pole positiona” u nedjeljnu utrku, ali je odmah na startu pao na peto mjesto, a na čelo se s petog mjesta neočekivano probio Dani Pedrosa (Honda). U prva mu je tri kruga, također iznenađujuće, prva pratnja bio Ben Spies (Yamaha), ali Amerikanac je uskoro izletio sa staze i na kraju završio na desetom mjestu.

Pedrosa i Lorenzo su vodili veliku borbu tokom cijele utrke, a Yamahin je Španac ključno preticanje obavio šest krugova prije kraja nakon čega ga sunarodnjak više nije uspio svrgnuti s vrha. Lorenzo je na koncu slavio s pet sekundi prednosti, trećeg se mjesta dokopao Andrea Dovizioso (Monster Yamaha), a Stoner je završio četvrti. Ne računajući odustajanja, Australcu je ovo prva utrka nakon Misana 2010. u kojoj je ostao bez pobjedničkog postolja.

 Velika nagrada Katalonije, MotoGP:

  1. Jorge Lorenzo (Špa / Yamaha) 43:07.681
  2. Dani Pedrosa (Špa / Honda) +5.003
  3. Andrea Dovizioso (Ita / Monster Yamaha) +9.361
  4. Casey Stoner (Aus / Honda) +9.544
  1. Cal Crutchlow (VB / MonsterYamaha) +12.506

...

 Ukupni redoslijed:

  1. Jorge Lorenzo (Špa) 115
  2. Casey Stoner (Aus) 95
  3. Dani Pedrosa (Špa) 85
  4. Andrea Dovizioso (Ita) 60
  5. Cal Crutchlow (VB) 56

...