sport
0

Vlada FBiH podupire bh. olimpijce

FENA
Unatoč problemima zbog još neusvojenog federalnog budžeta Vlada Federacije BiH će naći način kako bi finansijski poduprla odlazak bh. reprezentativaca na zimske olimpijske igre u Torinu.

Ovo je kazano tokom današnjeg susreta premijera Federacije BiH Ahmeta Hadžipašića, federalnog ministra prostornog uređenja i okoliša i člana Izvršnog komiteta Olimpijskog komiteta BiH Ramiza Mehmedagića i predsjednice Olimpijskog komiteta BiH Nađe Vukadinović.

Od ukupnih finansijskih sredstava ovisit će i broj bh. reprezentativaca i članova bh. tima koji će BiH predstavljati na ZOI u Torinu.

Premijer Hažipašić naglasio je nužnost sistemskog rješenja finansiranja reprezentativnog sporta na razini Bosne i Hercegovine.

"To je moguće postići kroz jedinstven zakon iz oblasti sporta, u kojem bi bilo definirano i organiziranje tzv. "olimpijske sedmice" kao načina prikupljanja sredstava. Uz to, treba razmotriti mogućnosti izdvajanja za ove nakane dijela prihoda ostvarenih na olimpijskim planinama", kazao je Hadžipašić.

Zahvalivši na potpori Vlade FBiH sudjelovanju bh. reprezantativaca na Olimpijadi u Atini i Mediteranskim igrama, Nađa Vukadinović je kazala kako će 9. februara u Torinu biti upriličen susret s predsjednikom Svjetske skijaške federacije posvećen mogućnosti dobijanja kandidature BiH za organiziranje nekog od velikih svjetskih skijaških natjecanja, što bi bio prvi korak ka kandidiranju za domaćina zimske olimpijade.