sport
9

Vitalij Kličko definitivno napustio bokserski ring

Totalsport
Vitalij Kličko (Foto: AFP)
Vitalij Kličko (Foto: AFP)
Vitalij Kličko, 42-godišnji ukrajinski bokser i svjetski prvak u teškoj kategoriji, po WBC verziji, odlučio je i definitivno napustiti bokserski ring.

Sjajni i dugi niz godina nepobjedivi bokser, već se neko vrijeme okrenuo politici, a vijest da je definitivno odlučio objesiti rukavice o klin, znak je da se potpuno okreće političkom svijetu.

Posljednjih dana Kličko i njegova stranka su jedni od predvodnika pobune ukrajinskog naroda protiv sadašnje tamošnje vlasti, s težnjom da Ukrajina postane dio Evrope kroz članstvo u Evropskoj uniji, te da se zemlja odmakne od Rusije.

Još ranije je Kličko najavio kako će se kandidirati za predsjednika Ukrajine na izborima 2015. godine, a povodom njegove odluke da napusti boks, upravni odbor WBC-a mu je odlučio dodijeliti titulu počasnog prvaka, što znači da će se Kličko moći automatski odmah boriti za naslov svjetskog prvaka ako opet poželi ući u ring.

U karijeri je Kličko dobio 45 mečeva od čega čak 41 nokautom. Izgubio je samo dva puta, ali mu se u oba ta slučaja dogodila povreda uslijed borbi.