Operacija Sloboda
9

Više od stotinu takmičara za vikend učestvuje na državnom airsoft turniru kod Zenice

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U Zenici će narednog vikenda biti održan 3. po redu airsoft master u organizaciji Airsoft kluba Tvrđava, na kojem se očekuje učešće više od stotinu takmičara iz BiH i Hrvatske.

Novitet ovogodišnjeg airsoft master turnira koji je protekle dvije godine održavan na Zmajevcu kod Zenice jeste što će biti održan na terenu na Lastavici, a državno airsoft takmičenje ove godine se realizuje kroz misiju pod nazivom "Sloboda".

U izjavi za Klix.ba predsjednik Sportsko-rekreativnog kluba Tvrđava Dženis Imširović je kazao kako će se takmičarski dio realizovati u pet disciplina i to preciznog gađanja mete iz airsoft replika pištolja, jurišnih pušaka, snajpera te AIPSC za pištolj i jurišnu pušku.

"Početak takmičenja je u subotu u 14 sati, a svi građani Zenice koji žele osjetiti čari airsofta imat će priliku to uraditi od 12 sati. U subotu počinje airsoft operacija po odrađenom scenariju i traje do 23 sata. Nastavlja se u nedjelju ujutro, a planirani završetak je oko 15 sati. Ove godine nam se prijavilo više od stotinu takmičara iz bh. gradova, a dolaze nam i gosti iz Hrvatske", kazao je Imširović.

Podršku u ovogodišnjem airsoft masteru, kao i proteklih godina, pružili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, kao i Grad Zenica, BH Telecom, firme AEling, Brutto, Sultan Cola i brojni drugi.

"Misija ovog, kao i ranijih airsoft takmičenja je dobro druženje i stvaranje novih poznanstava kroz airsoft, prevazilaženje razlika ma kakve one bile i slanje jedne poruke mira i tolerancije", dodao je Imširović.

Takmičari u timu ruskih snaga će u sklopu scenarija imati zadatak da dođu do zone lansiranja i sastave raketu koju će potom lansirati, dok će NATO snage morati to spriječiti. Tim koji osvoji najviše bodova bit će proglašen pobjednikom takmičenja.