Sve spremno za paljenje
0

Više od 7.000 osoba nosit će Olimpijsku baklju kroz V. Britaniju

Totalsport
Organizacijski odbor Olimpijskih igara u Londonu (LOCOG) izabrao je 7.300 osoba koje će kao nositelji učestvovati u štafeti Olimpijske baklje.

Počevši od 19. maja dnevno će oko 115 osoba nositi Olimpijsku baklju na 12.800 kilometara (8.000 milja) dugom putu kroz Veliku Britaniju. Baklja će na Olimpijski stadion stići 27. jula kada će se na svečanosti otvaranja Igara upaliti Olimpijski plamen.

Kako bi odabrali nositelje Olimpijske baklje, LOCOG i njegovi partneri Coca-Cola, Lloyds TSB i Samsung raspisali su konkurs. U narednih nekoliko mjeseci imenovat će dodatnih 700 nositelja. Olimpijski će plamen obići više od 1000 sela, gradića i gradova u Velikoj Britaniji, a ruta Olimpijske štafete s prikazom ulica i vremenima polaska objavljena je na službenim stranicama LOCOG-a.

Priliku za kreiranje Olimpijske baklje za Igre u Londonu dobili su putem javnog konkursa Londončani Edward Barber i Jay Osgerby. Baklja je zlatne boje i sastoji se od 8.000 malih krugova koji predstavljaju 8.000 nositelja. Visoka je 80 centimetara i teži svega 800 grama, kako ne bi bila preteška za najmlađe nositelje koji će imati samo 12 godina. Izrađena je od posebne aluminijske slitine korištene u svemirskoj i automobilskoj industriji.

Olimpijska baklja i štafeta bili su važni elementi drevnih Olimpijskih igara. Za vrijeme trajanja Igara sveti je plamen neprestano gorio na oltaru božice Here, dok su glasnici obilazili Grčku i oglašavali početak Igara i sveto primirje. Olimpijski plamen modernih Igara pali se u tradicionalnoj ceremoniji sunčevim zrakama pomoću konkavnog zrcala u Herinom hramu na Olimpiji, među ruinama poprišta drevnih Igara.

Nakon kratke štafete u Grčkoj preuzima ga grad domaćin Igara na stadionu Panathenaiko u Ateni. Baklja s Olimpijskim plamenom zatim putuje kroz zemlju domaćina gdje je nose brojni nositelji. Svoj put završava na Olimpijskom stadionu gdje zadnji nositelj baklje pali Olimpijski plamen i time označava početak Igara.