EP u judou
0

Više od 600 takmičara iz 43 zemlje u Zetri

FENA
Najveća međunarodna sportska manifestacija u Bosni i Hercegovini - Evropsko prvenstvo u judou za kadete i kadetkinje bit će održano od 4. do 6. jula u Olimpijskoj dvorani Zetra.

Prvenstvo će okupiti više od 600 mladih takmičara i takmičarki iz 43 zemlje.

Direktor prvenstva Branislav Crnogorac očekuje da će se naša zemlja predstaviti u najboljem svjetu i da će Judo savez BiH i ovog puta biti uspješan organizator još jednog velikog međunarodnog takmičenja, nakon što je 2003. bio domaćin Evropskog juniorskog prvenstva, seniorskog evropskog kupa (2007. i 2008.), kao i brojnih međunarodnih turnira.

Pokrovitelji takmičenja su Minstarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo. Ministar Emir Hadžihafizbegović naglasio je da se osim kao vrsni sportski organizatori pokažemo i kao odlični domaćini.

"Želimo da učesnici upoznaju grad i sve komparativne prednosti i Sarajeva i BiH. Judo sport u Kantonu i državi ostavio je snažan sportski pečat. Zbog toga Minstarstvo sporta je za iduću godinu pripremilo kapitalan projekt za igradnju judo dvorane sa svim pratećim elementima za odvijanje trenažnog procesa", kazao je Hadžihafizbegović.

BiH na EP će predstavljati 12 takmičara, sedam kadeta i pet kadetkinja. Od kadeta najviše se očekuje od Đorđa Kisina (do 90 kg), koji je prošle godine u Beogradu osvojio srebro na Olimpijadi mladih, a kod kadetkinja od balkanske viceprvakinje Sabine Haračić (do 70 kg).

Spisak bh. takmičara za EP: kadeti: Jovan Ćurić (do 50 kg), Miloš Mrdić (do 55 kg), Franjo Zadro (do 60 kg), Stefan Šiljegović (do 66 kg), Denis Delić (do 81 kg), Đorđe Kisin (do 90 kg) i Armin Vrače (preko 90 kg);

kadetkinje: Selma Sejdinović (do 48 kg), Nikolina Popović (do 52 kg), Tanja Košarac (do 57 kg), Selma Klepić (do 63 kg) i Sabina Haračić (do 70 kg).

Prema programu takmičenja, sva tri dana eliminacione borbe i repasaž počinju od 9.30 sati, dok su finala od 16.00 sati.

Svečano otvaranje bit će održano 5. jula u 15.30 sati.