Ratni heroj i veliki sportista
54

Više od 500 džudista takmičit će se u spomen na Vinka Šamarlića

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ovog vikenda Sarajevo će biti domaćin još jednog velikog sportskog događaja u regiji. Naime, 21. i 22. aprila u dvorani Ramiz Salčin na Mojmilu će se održati 20. tradicionalni Međunarodni memoriijalni džudo turnir Vinko Šamarlić.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Kako je za Klix.ba kazao Ešref Lekić, predsjednik Džudo kluba Željezničar, koji je organizator, turnir se već 20 godina tradicionalno održava u spomen na istaknutog sportistu i branioca BiH.

"Vinko Šamarlić bio je džudista Željezničara, kluba u kojem je počeo svoje prve sportske korake i kluba u kojem je ispunio normu za odlazak na Olimpijske igre u Barseloni 1992. godine. Međutim, s obzirom na tadašnju situaciju u zemlji, Vinko je odustao od Olimpijade i pridružio se Armiji RBiH kako bi branio svoj grad i svoju zemlju od agresora. Mi nikada nećemo zaboraviti šta je on učinio za naš klub i ovaj grad te ćemo nastojati da ovaj turnir orgnizujemo i narednih godina kao što smo to radili i do sada”, naglasio je Lekić.

Samir Čajić, Vinkov prijatelj i saborac bio je na liniji tog kobnog dana kada je ovaj sportista poginuo.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
"Vinko je poginuo 8. juna 1992. godine u direktnom okršaju sa agresorima na Hrasnom brdu. Bio je vrhunski sportista i vrhunski specijalac, a život je dao za ideju oslobođenja BiH. Vinko je i dobitnik Ordena za hrabrost i Medalje za hrabrost te Zlatne policijske značke", naglasio je Čajić.

Na ovogodišnjem turniru učestvovat će više od 500 takmičara iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i Evrope. Svečano otvaranje planirano je u subotu u 12 sati.