sport
5

Više od 100 hiljada maratonaca na globalnoj utrci Wings for Life World Run

Klix.ba
U utrci održanoj u nedjelju u 35 gradova u 33 države svijeta startalo je više od sto hiljada trkača na jednoj od najzanimljivijih trka na svijetu. Svi su imali samo jedan cilj, trčati za one koji ne mogu. Cilj ove posebne globalne utrke je prikupiti novac za pronalazak lijeka za povrede kičmene moždine.

Wings for Life World Run se ove godine održava drugi put i definitivno pored sasvim novog i posebnog sportskog koncepta postaje tradicionalna trka koja se održava prve nedjelje u maju. Učesnici u normalnim maratonima trče prema cilju i imaju zadanu distancu, a u ovoj utrci učenici trče u 35 gradova svijeta, startaju u istom trenutku u cijelom svijetu, a nakon 30 minuta starta iza njih krene vozilo „Presretač“ koje kada stigne trkača poništi broj i izbacuje ga iz utrke. Wings for Life World Run nema cilja, cilj (Presretač) se vozi iza trkača koji može pretrčati i do 120 kilometara, ako je najspremniji trkač na svijetu. Recimo, u Los Angelesu se trčalo se uz izlazak sunca, dok je u Japanu bila noć.

Na austrijskoj stazi, Lemawork Ketema iz Etiopije bio posljednji trkač koga je sustigao presretač na 79. kilometru. Katema je odbranio titulu iz 2014. kada je pretrčao 78,57, dok je ove godine pretrčao izvanrednih 79,9 kilometara. Najbrža žena na svijetu je trčala u Japanu i pretrčavši 56,3 kilometra.

Njih dvoje su kao svjetski pobjednici dobili nagradu put oko svijeta. Pobjednici i pobjednice na ostalim lokacijama su dobili nagradno putovanje na Wings for Life World Run utrku po njihovoj želji bilo gdje u svijetu.

Vedad Ibišević prijavio se za utrku u Zadru

Najviše Bosanaca i Hercegovaca, makar onih koji žive u BiH se prijavilo na utrku u Zadru koji je po drugi put bio domaćin ovog globalnog spektakla koji se prikazivao uživo u 33 države svijeta. Najveću pometnju među organizatorima u Zadru je napravio zahtjev iz Spielberga gdje je bio glavni kontrolni centar utrke da u globalnu TV razmjenu pošalju intervju sa Vedadom Ibiševićem.

Austrijanci su pronašli među prijavljenima i ime našeg reprezentativca, pa su uskoro saznali da se Vedad prijavio na ovu globalnu utrku kako bi bio dio ovog globalnog spektakla i donirao novac za pronalazak lijeka povreda kičmene moždine, a da zbog obaveza nažalost nije mogao i trčati. Poznato je da Ibišević učestvuje u puno humanitarnih akcija, pa tako Zmaj velikog srca nije propustio i ovu priliku da doprinese globalnom humanom cilju.

Prikupljeno 4,2 milion eura

U utrci su učestvovale i osobe u kolicima, pa je posebno bilo dirljivo gledati kako zajedno sa maratoncima, rekreativcima i ljudima dobrog srca koji su se prijavili kako bi potrčali nekoliko kilometara i svojom prijavom uplatili kotizaciju koja se 100% donira u fondaciju Wings for Life koja ta sredstva troši za pronalazak lijeka za povrede kičmene moždine.

Ovim sportskim spektaklom i fenomenalnim TV poduhvatom je omogućeno da se prikupi 4,2 miliona Eura koji će se utrošiti u istraživanja za povrede kičmene moždine, što je za 1,2 miliona više od prošle godine kada je prikupljeno 3 miliona eura.

Treća po redu Wings for Life World Run utrka već je upisana u kalendare 8. maja 2016. godine, a lokacije su još uvijek nepoznate.